De ce simți durere la nivelul gingiei: cauze, tratament și reguli pentru o bună sănătate orală

O durere de gingie este o problemă frecventă ce poate debuta ca un ușor disconfort (inflamație, usturime), până la o senzație dureroasă, intensă și persistentă. Odată instalată, durerea poate fi un semn al unei afecțiuni parodontale în stadiu incipient.  La Dentetico Brașov, tratăm cu seriozitate și responsabilitate orice durere de dinți și ne asigurăm că […]

O durere de gingie este o problemă frecventă ce poate debuta ca un ușor disconfort (inflamație, usturime), până la o senzație dureroasă, intensă și persistentă. Odată instalată, durerea poate fi un semn al unei afecțiuni parodontale în stadiu incipient. 

La Dentetico Brașov, tratăm cu seriozitate și responsabilitate orice durere de dinți și ne asigurăm că pacienții beneficiază de soluții de tratament individualizate, potrivite problemei pe care o au și stilului de viață al acestora. 

De aceea, în acest articol, te invităm să descoperi ce înseamnă cu adevărat durerea de la nivelul gingiei, care este tratamentul adecvat, dar și de ce reguli de bază trebuie să ții cont pentru o sănătate orală optimă și un zâmbet care radiază de frumusețe. 

Cauze comune pentru durerea de gingie

Trebuie să știi că durerea de gingie nu apare brusc, ci este un simptom al unor probleme acute, iar una dintre cauzele principale este depunerea de placă bacteriană și tartru printr-un ritual de igienizare de acasă incomplet sau efectuat greșit. 

Până la afecțiuni orale mai grave este doar un pas, așa că este important să iei măsuri din timp pentru a-ți proteja dantura și a evita complicațiile care pot avea un impact negativ asupra calității vieții tale. 

Gingivita

Gingivita este cel mai des întâlnită problemă a gingiilor și apare atunci când gingia este inflamată superficial din cauza acumulării de placă bacteriană pe dinți și sub gingie. 

Durerea asociată gingivitei are debut ușor, aproape insesizabil, însă netratată, crește în intensitate. 

Principalele simptome asociate acestei afecțiuni parodontale în stadiu incipient sunt: 

  • gingii roșii, umflate și sensibile
  • sângerări la periajul zilnic sau la folosirea aței dentare
  • respirație neplăcută persistentă

În multe cazuri, gingivita poate fi controlată prin corectarea ritualului de curățare a dinților acasă și îndepărtarea profesională a plăcii bacteriei și a tartrului la medicul dentist. 

Pe lângă igiena orală deficitară, pot exista și alți factori de risc, precum: fumatul, lipsa vitaminelor C și D din organism, schimbări hormonale (sarcina, menopauza), vârsta înaintată, anumite medicamente, diferite afecțiuni cronice sau chiar factori ereditari. 

Parodontita

Este cunoscută popular ca parodontoză și reprezintă stadiul avansat și ireversibil al unei afecțiuni parodontale. Parodontita afectează nu doar țesutul gingival, ci și osul maxilar, conducând chiar spre pierderea dinților.

Durerea asociată este mai intensă decât în cazul gingivitei și simptomele includ:

  • retragerea gingiilor
  • mobilitatea dinților
  • infecția dentară (puroi la baza dinților)
  • inflamație severă

Toate acestea fac imposibilă derularea normală a vieții unei persoane și conduc către malnutriție (incapacitatea de a se alimenta și a mesteca alimentele corect), lipsa odihnei de calitate, izolare socială și decădere psiho-emoțională. 

Posibile traumatisme 

Există și posibilitatea ca gingiile să te doară în urma unor traumatisme cauzate de:

  • un periaj agresiv,
  • folosirea incorectă a aței dentare,
  • loviturile accidentale cauzate de un accident sau o lovitură (inclusiv prin practicarea unui sport de contact),
  • traumatisme cauzate de o mușcătură incorectă

Leziunile gingiei

Leziunile gingivale care îți provoacă durere pot fi cauzate de arsurile generate de alimentele fierbinți, rănile provenite de la consumul de alimente dure sau reacțiile alergice la anumite alimente sau produse de igienă orală. 

Leziunile pot provoca durere locală și temporară, iar gravitatea lor depinde de intensitatea durerii și de modul de îngrijire a zonei afectate. 

Erupția molarilor de minte 

Atunci când erup molarii de minte, gingia se poate sensibiliza și îți poate crea disconfort, iar simptomele pot debuta de la inflamație și sensibilitate, până la dificultăți în mestecatul alimentelor. 

Această stare poate dura până la erupția completă a molarilor de minte sau poate fi extinsă din cauza faptului că molarii rămân sub gingie complet sau parțial (molari de minte incluși și semiincluși).

Dacă molarii nu au loc suficient pentru a erupe corect, atunci este recomandată extracția lor. 

Igiena orală deficitară

Așa cum deja am menționat, o igienă orală deficitară sau absentă favorizează acumularea de placă bacteriană, apariția cariilor și a infecțiilor dentare. 

Periuta si pasta de dinti pentru igiena orala
O igienă orală precară poate duce la apariția afecțiunilor gingivale, ceea ce poate cauza disconfort sau chiar durere

Factorii care contribuie la durerea gingiilor în acest caz sunt: periajul insuficient sau incorect, neutilizarea aței dentare sau a dușului bucal, consumul excesiv de alimente bogate în zahăruri și acizi. 

Alte simptome asociate cu durerea de gingie

Pe lângă disconfortul dureros de la nivelul gingiei, care poate crește în intensitate în funcție de gravitatea problemei, mai există unele simptome cărora trebuie să le acorzi o atenție la fel de importantă: 

Sângerări 

Când gingiile sunt inflamate și dureroase, sunt predispuse la sângerare. De altfel, sângerarea este un semn frecvent al suferinței gingiei și dintelui. 

Aceasta poate fi cauzată ca urmare a unei populații crescute de bacterii depuse pe dinți și subgingival, a unui periaj prea dur și agresiv cu gingiile sau prin consumul unor alimente tari. 

De asemenea, pot exista sângerări ale gingiilor după o extracție dentară

Inflamație/umflătură

Gingiile umflate și înroșite indică o infecție sau o reacție a unui factor iritant. Roșeața poate fi în diverse stadii de intensitate, disconfort la atingere (inclusiv cu salivă și limba), durere intensă pulsatilă la periaj. 

Inflamația poate fi cauzată de acumularea plăcii bacteriene în exces, infecții, traumatisme sau chiar de erupția molarilor de minte. 

Sensibilitate crescută

Odată cu apariția durerii de gingii, se declanșează și o sensibilitate crescută, care îți poate crea un disconfort accentuat. 

Gingiile sensibile pot reacționa la alimente fierbinți și reci, la periajul puternic sau la folosirea produselor de igienă orală (care pot conține mentol, factori iritanți), dar și la consumul de alimente dulci și acide.  

Mâncărime (prurit)

Mâncărimea la nivelul gingiilor este mai puțin întâlnită, dar poate apărea în gingivită, în cazul unui episod alergic la anumite alimente sau chiar la pasta de dinți sau chiar la interacțiunea cu aerul foarte rece de afară (iarna, spre exemplu).

Halena (halitoza)

Acumularea în exces a bacteriilor pe dinți și la nivelul gingiilor și descompunerea greoaie a acestora poate cauza o respirație neplăcută persistentă, fiind un simptom adesea asociat cu afecțiunile parodontale. 

De asemenea, halitoza poate fi favorizată de:

  • sindromul de uscăciune a gurii (xerostomie)
  • consumulde alimente cu miros intens
  • existența unui virus sau bacterii la în cavitatea orală (streptococ, stafilococ etc.) 
  • o infecție fungică (candida bucală – ciuperca Candida Albicans)

Soluții de tratament pentru durerea de gingie

Tratamentul pentru durerea de gingie depinde de cauza care a provocat-o. Însă, odată ce există primele semne care ar putea anunța o problemă mai complexă de sănătate orală, este nevoie să acționezi. 

Printre soluțiile de tratament pentru durerea de gingie regăsim: 

  • O igiena orală corespunzătoare: prima soluție este chiar la tine acasă, printr-o igienă orală corect efectuată, dimineața și seara. Periajul de minimum două minute/sesiune, utilizarea aței dentare, a dușului bucal și clătirea cu apă de gură antibacteriană sunt elementele cheie care țin departe placa bacteriană și durerile de gingii.
  • Igienizarea profesională în cabinetul stomatologic: efectuată de două ori pe an, igienizarea dentară profesională completă (detartraj, periaj profesional și air-flow) ține departe de zâmbetul tău bacteriile, tartrul, infecțiile și durerile de dinții și gingii. 
  • Ajustarea dietei alimentare: schimbările mici în stilul de viață pot avea efecte benefice asupra gingiilor și dinților tăi. Limitează consumul de alimente și băuturi dulci, acidulate, crocante și bucură-te de un zâmbet fără griji. 
  • Terapia cu laser. Când durerile gingivale nu mai pot fi tratate acasă sau prin igienizare profesională, se recurge la tratamente dentare specializate. La Dentetico, utilizăm cu succes terapia cu laser dentar pentru a trata afecțiunile parodontale, atât chirurgical (eliminarea pungilor parodontale), cât și non chirurgical (managementul durerii și sterilizarea zonelor afectate). 
  • Intervențiile chirurgicale – tratamentul parodontitei (parodontozei). Pentru cazurile avansate de parodontită, pot fi necesare grefe gingivale sau tratamente pentru refacerea țesutului afectat care implică și tehnici de chirurgie dentară.
  • Extracția molarilor de minte. Când aceștia sunt cauza infecțiilor și durerilor gingivale, soluția propusă poate fi extracția acestora. Absența lor nu va afecta sănătatea zâmbetului sau funcționalitatea danturii în niciun fel. 

Când să te programezi la un consult stomatologic

Cu toate că problemele incipiente ale durerii la nivelul gingiei pot fi tratate acasă, în majoritatea cazurilor, dacă durerea persistă și îți afectează viața de zi cu zi, ar fi recomandat să te programezi la medicul stomatolog. 

De asemenea, dacă ai cel puțin unul dintre simptomele de mai sus și nu trece, acum că ai aflat ce poate însemna pentru sănătatea ta, este important să acționezi corect încă de la primele semne. 

Reține! Boala parodontală, în toate stadiile ei, reprezintă o afecțiune cronică, de timp inflamator, care apare la orice vârstă și care, în stadiu avansat, duce către pierderea dinților. 

La Dentetico Brașov, Clinica Zâmbetelor Perfecte, iubim ceea ce facem, iar asta se vede în fiecare zâmbet pe care îl redăm cu încredere. Nu lăsa problemele mici să îți răpească zâmbetul larg! Programează-te acum și beneficiază de o experiență creată special pentru nevoile tale!