Tartru dentar: ce înseamnă, cauzele apariției și cum se tratează

Cu siguranță ai auzit vorbindu-se despre tartru. Este un termen menționat adesea în reclamele la pastă de dinți, dar și de către medicii stomatologi, în special atunci când se vorbește despre importanța profilaxiei dentare. Poate chiar ai avut momente în care ai considerat că se insistă prea mult asupra acestui subiect. Există însă un motiv bine întemeiat pentru asta: pericolului reprezentat de tartrul dentar nu este unul ce poate fi neglijat.

Din păcate, la Dentetico, avem zilnic ocazia de a constata exact cât de nocive pot fi efectele sale dacă nu se intervine la timp. Tocmai de aceea ne-am gândit că ar fi util un articol în care să explicăm ce este de fapt tartrul dentar, cum apare acesta, dar și cum se poate trata.

Ce este tartrul dentar?

Atunci când vorbim despre tartru dentar ne referim la acele depozite dure care se formează pe suprafața dinților, atât deasupra liniei gingiei (tartru supragingival), cât și sub aceasta (tartru subgingival). El conține un amestec de compuși de calciu, bacterii și alte materii organice prezente în mod natural în gură și are o culoare galbenă sau maronie, care tinde să se închidă tot mai mult odată cu trecerea timpului.

De obicei, primele zone în care pot fi observate aceste depozite de tartru sunt linia gingiei și spațiile interdentare, adică acele zone mai greu de curățat. Dacă nu este îndepărtat de pe dinți, poate cauza numeroase probleme, inclusiv carii, retracție gingivală sau pierderea dinților. Este, de exemplu, unul dintre principalii factori de risc pentru gingivită și parodontoză.

Asta fără a mai menționa faptul că este destul de inestetic și reprezintă și una dintre cauzele respirației urât mirositoare.[2]

Care sunt cauzele apariției tartrului dentar?

Principala cauză a tartrului dentar este lipsa unei bune igiene orale. El apare ca urmare a întăririi plăcii bacteriene, lucru care se întâmplă atunci când aceasta nu este îndepărtată în mod regulat prin periaj dentar.

Ce este placa bacteriană? Este un amestec de bacterii, salivă și resturi alimentare care se acumulează în mod constant pe suprafața dinților oricăruia dintre noi. În mod normal, dacă te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosești ață dentară și apă de gură zilnic, această placă dentară nu ar trebui să reprezinte o problemă. Dacă însă obișnuiești să sari peste spălatul pe dinți, ea se va întări și, după cum menționam mai sus, se va transforma în tartru, lucru care se poate întâmpla mai repede decât ai crede.

Alimentația nesănătoasă, fumatul și nivelul scăzut al salivei sunt câțiva dintre factori care pot crește riscul formării tartrului.[1]

Un alt lucru pe trebuie să-l menționăm este că nu doar adulții, ci și copiii pot avea tartru, lucru care nu este greu de înțeles dacă ne gândim că, de multe ori, ei nu știu cum să se spele bine pe dinți, deci nu pot îndepărta eficient placa bacteriană.

Cum se tratează tartrul dentar?

dentist ridica o ustensila

Spuneam mai sus că placa bacteriană poate fi îndepărtată prin periaj dentar. Nu este însă și cazul tartrului dentar. Nu există nicio soluție miraculoasă pe care să o poți folosi pentru a elimina tartrul dentar acasă. În ciuda a ceea ce poate ai auzit, bicarbonatul de sodiu, cărbunele activ și alte produse naturale nu vor avea niciun efect.

Singurul tratament pentru tartru dentar este detartrajul, o procedură care se pot realiza numai în cabinetul stomatologic și pe care nu o poți și nici nu este indicat să încerci să o efectuezi acasă.
În primul rând, pentru îndepărtarea depozitelor de tartru sunt necesare instrumente speciale. De obicei, se folosește un aparat cu ultrasunete (un dispozitiv care generează vibrații foarte puternice, emițând în același timp și un jet de apă care previne supraîncălzirea dinților), dar, dacă este necesar, în funcție și de localizarea tartrului, se pot utiliza și alte instrumente pentru a-l disloca.

De regulă, o astfel de procedură durează câteva zeci de minute și nu este dureroasă. Mai prezintă și avantajul că îți va face dinții să pară mai albi și mai strălucitori. Ai putea observa însă că aceștia vor fi mai sensibili timp de câteva zile, ca de altfel și gingiile tale.[2]

În ceea ce privește frecvența cu care ar trebui efectuat detartrajul, aceasta poate varia de la un pacient la altul. În general, se recomandă ca o astfel de procedură să se facă de două ori pe an. Există însă mai mulți factori de care trebuie să ținem cont atunci când stabilim cât de des va trebui să ne vizitezi, iar un răspuns clar îți vom putea oferi doar după consult amănunțit.

Ca de fiecare dată, sperăm că informațiile din articolul de astăzi ți-au fost de ajutor și că ai găsit răspunsul la cel puțin câteva dintre întrebările pe care le aveai. Nu uita că un zâmbet sănătos și frumos are la bază o igienă orală corectă. Pentru programări sau întrebări suplimentare, ne poți contacta pe adresa de email info@dentetico.ro sau la numărul de telefon 0721904777.

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!

Bibliografie:

  1. „Dental Plaque: What Is It, Causes, How to Remove, Prevent & Treat” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/10953-plaque. Accessed 27 Jan. 2023.
  2. Napitu, Amanda. „Teeth Cleaning: Guide to Professional Tartar Removal at the Dentist” Dentaly.org, 26 Oct. 2022, www.dentaly.org/us/oral-hygiene/teeth-cleaning/. Accessed 27 Jan. 2023.

Search

+
Call Now Button