Cuprins:
- Ce este măseaua de minte și ce rol are?
- Cum îți dai seama că îți apare măseaua de minte? Simptome
- Motivele pentru care măseaua de minte trebuie scoasă
- Când nu trebuie scoasă măseaua de minte?
- Ce complicații pot apărea dacă nu este scoasă măseaua de minte?
- În ce constă operația de extracție a măselei de minte?
- Recuperarea după extracție
Ce este măseaua de minte și ce rol are?
Măselele de minte sau molarii 3 sunt ultimul set de dinți care apar pe arcada dentară, fiind localizați în partea posterioară a cavității bucale. În mod normal, fiecare dintre noi ar trebui să aibă 4 măsele de minte: stânga sus, stânga jos, dreapta sus și dreapta jos. Există însă și cazuri în care apar mai puțini molari de minte sau chiar niciunul.
Măseaua de minte erupe, de obicei, între vârsta de 17 și 25 de ani, după ce ceilalți 28 de dinți sunt complet dezvoltați. În ceea ce privește rolul său, în trecut, aceasta era utilizată pentru a mesteca și a fărâmița alimentele dure precum plante crude, nucile și carnea tare, care reprezentau o parte importantă a dietei strămoșilor noștri. În prezent, ea și-a pierdut din atribuții; dieta noastră nu mai conține atât de multe alimente dificil de mestecat și avem la dispoziție diverse ustensile moderne pe care le putem folosi pentru a tăia sau fărâmița alimentele tari. Una dintre consecințele schimbării dietei este aceea că maxilarul și mandibula noastre sunt mai mici decât cele ale strămoșilor noștri, ceea ce înseamnă că nu mai există spațiu suficient în cavitatea bucală și pentru molarii de minte.[4]
Cum îți dai seama că îți apare măseaua de minte? Simptome
Există câteva semne și simptome care pot fi asociate cu erupția unui molarul de minte:
- înroșirea sau umflarea gingiilor, în spatele ultimilor molari;
- durere;
- pete albe în spatele ultimilor molari (sunt, probabil, vârfurile noilor tale măsele).[4]
Motivele pentru care măseaua de minte trebuie scoasă
Deși preferăm să tratăm și să îngrijim molarii de minte de fiecare dată când este posibil, recomandăm extracția acestora tuturor pacienților care prezintă următoarele simptome:
- durere de măsea;
- infecție la nivelul zonei de erupție;
- deteriorarea dinților învecinați;
- probleme gingivale;
- chisturi;
- carii formate din cauza dificultății de curățare și acces la măselele de minte.
Când nu trebuie scoasă măseaua de minte?
Extracția măselei de minte nu este întotdeauna necesară. De regulă, ea nu trebuie neapărat scoasă dacă:
Totuși, este necesară monitorizarea sa în continuare deoarece nu poate fi exclusă posibilitatea ca mai târziu să se dezvolte anumite probleme.[2]
Ce complicații pot apărea dacă nu este scoasă măseaua de minte?
Din păcate, mulți pacienți au probleme dentare cauzate de molarii de minte. Uneori, aceștia nu au destul spațiu să erupă. În aceste cazuri, măselele de minte tind să nu erupă drept, împingând cu forțe enorme dinții vecini, înghesuindu-i și stricându-le alinierea corectă. Rezultă adesea mușcături incorecte, dinți strâmbi și dureri la nivelul articulației maxilarului.
Un molar de minte parțial erupt poate produce și o afecțiune numită pericoronarită: o infecție cauzată de acumularea resturilor alimentare și a bacteriilor în spațiul creat între gingie și dinte. Netratată, această infecție se poate extinde în zona obrajilor sau a gâtului.
Pe lângă infecții și probleme cu alinierea dinților, o măsea de minte care nu erupe complet mai poate duce și la apariția altor complicații, inclusiv carii, chisturi sau tumori.[4]
În ce constă operația de extracție a măselei de minte?
Dacă, după un consult amănunțit, medicul specialist recomandă extracția molarului de minte, vrem să vă prezentăm pașii pe care îi urmăm noi, în clinica noastră, în timpul unei astfel de operații de chirurgie dentară:
- Pregătim cavitatea bucală a pacientului – se va clăti cavitatea orală o soluție slab antiseptice, se va efectua îndepărtarea depozitelor moi de pe dinți și de pe mucoase cu ajutorul tampoanelor îmbibate în apă oxigenată, precum și efectuarea tehnicii de detartraj supragingival, fie prin metoda manuală, fie ultrasonică sau sonică;
- Asigurăm poziționarea corectă a pacientului – dacă extracția dentară va fi efectuată la nivelul arcadei superioare, atunci fotoliul dentar va fi ridicat cât mai sus, cu spătarul și tetiera înclinate înapoi, astfel încât capul pacientului să fie într-o ușoară extensie; dacă extracția dentară va fi efectuată la nivelul arcadei dentare inferioare, fotoliul se va coborî, astfel încât capul pacientului să ajungă la nivelul umărului medicului care realizează intervenția;
- Alegem tipul potrivit de anestezie – cea mai frecvent utilizată este anestezia loco-regională, care are avantajul că se poate folosi fără riscuri și aparatură specială în cabinetul stomatologic;
- Extragem măseaua de minte – dacă molarul nu a trecut de gingie, se va face o mică incizie în gingie pentru a obține acces la acesta, după care, pentru a fi extras mai ușor, poate fi tăiat în bucăți mai mici; dacă molarul a erupt deja, este mai puțin probabil să fie necesară o incizie; deoarece zona respectivă va fi complet amorțită, nu ar trebui să simți nicio durere, ci doar o oarecare senzație de presiune, chiar înainte de îndepărtarea măselei;
După finalizarea extracției, se suturează plaga, dacă este necesar și se aplică comprese sterile. Durata operației poate varia în funcție de complexitatea acesteia.[1]
Recuperarea după extracție
Recuperarea după o extracție de măsea de minte poate dura până la 2 săptămâni, timp în care este posibil să ai:
- Gura și obrajii umflați – umflarea zonei respective va fi mai pronunțată în primele zile, dar se ameliora treptat; o compresă rece, aplicată pe față, ajută reducerea umflăturii.
- Vânătăi ușoare la nivelul obrazului – pot persista până la 2 săptămâni.
- Rigiditate și durere la nivelul maxilarului – ar trebui să dispară în 7 până la 10 zile.
- Durere – cât de severă este aceasta depinde și de cât de complicată sau dificilă a fost extracția.
- Gust neplăcut.
Mai rar, mai poate apărea și o senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul feței, buzelor sau limbii.
Iată și câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos după o astfel de intervenție, pentru a reduce durerea și a grăbi recuperarea:
- Evită activitățile fizice intense timp de câteva zile!
- Folosește o pernă suplimentară când dormi!
- În primele 24 de ore, evită să-ți clătești gura sau să scuipi, băuturile fierbinți sau orice altceva ce ar putea duce la dislocarea cheagurilor de sânge! De asemenea, nu este indicat fumatul și consumul de alcool.
- Consumă alimente moi sau lichide timp de câteva zile și încearcă să folosești alți dinți pentru a mesteca!
- După 24 de ore, poți folosi o apă de gură antiseptică pentru a-ți clăti gura; fă acest lucru regulat în următoarele zile, în special după masă!
Cât durează durerea după extracția măselei de minte sau în cât timp se produce vindecarea gingiei după extracție poate varia de la o persoană la alta. Dacă observi o sângerare excesivă, dureri severe sau orice alt simptom neobișnuit după o astfel de operație, contactează-ți medicul.[1]
Măseaua de minte poate că nu mai are un rol atât de important în prezent, dar nici nu este neapărat necesară extracția acesteia dacă nu provoacă probleme. Ceea ce dorim să subliniem este că nu vom lua niciodată decizia extracției unui dinte sau a unui molar doar pentru că ar fi calea mai ușoară. Întotdeauna vom alege păstrarea dinților naturali, pentru că este cea mai bună variantă. Profesionalismul echipei medicale Dentetico se traduce prin toate deciziile pe care le luăm pentru binele și sănătatea pacienților noștri.
Indiferent de problema cu care te confrunți, fie că este vorba de o măsea umflată, de o durere dentară ori orice alt simptom neplăcut, îți stăm la dispoziție pentru a te ajuta să afli cauza sa și soluția potrivită. Putem fi contactați la 0721904777 sau pe info@dentetico.ro pentru mai multe informații și programări.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Bibliografie:
- NHS Choices. Overview – Wisdom Tooth Removal. 2022, www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/. Accessed 15 Nov. 2022.
- “Wisdom Teeth.” Mouthhealthy.org, 2022, www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/wisdom-teeth/. Accessed 15 Nov. 2022.
- “Wisdom Teeth Removal: When Is It Necessary?” Mayo Clinic, 2016, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wisdom-teeth/expert-answers/wisdom-teeth-removal/faq-20058558. Accessed 15 Nov. 2022.
- “Wisdom Teeth: Function, Location & Anatomy.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/23223-wisdom-teeth. Accessed 15 Nov. 2022.
Ne găsești și pe