Ce este pericoronarita: ce cauze are și cum se poate trata eficient

Problemele dentare apar, de multe ori, în cele mai nepotrivite momente, unele dintre ele fiind cauzate de apariția altor dinți. Spre exemplu, pericoronarita este o inflamație a gingiei care apare adesea în jurul molarilor de minte, îndeosebi atunci când aceștia nu au erupt complet.  Descoperă în cele ce urmează ce este pericoronarita, cauze, opțiuni de […]

Problemele dentare apar, de multe ori, în cele mai nepotrivite momente, unele dintre ele fiind cauzate de apariția altor dinți. Spre exemplu, pericoronarita este o inflamație a gingiei care apare adesea în jurul molarilor de minte, îndeosebi atunci când aceștia nu au erupt complet. 

Descoperă în cele ce urmează ce este pericoronarita, cauze, opțiuni de tratament, precum și alte recomandări de la medicii stomatologi Dentetico Brașov.

Nu mai aștepta, reînnoiește-ți zâmbetul!

Ce este pericoronarita și cum se manifestă

Pericoronarita este o afecțiune a țesutului gingival din jurul molarilor de minte, atunci când aceștia nu au erupt complet. Aceasta poate cauza durere, inflamație și înroșirea gingiilor. Măselele de minte sunt ultimele care erup, de obicei în adolescență târzie sau în jurul vârstei de douăzeci de ani. Pericoronarita poate apărea atunci când resturile de alimente și bacteriile se prind în țesutul din jurul molarului de minte și cauzează o infecție.

Simptome frecvente pe care nu ar trebui să le ignori

Simptomele pericoronaritei pot varia de la ușoare la severe și includ:

  • durere în jurul dintelui afectat – poate fi persistentă și se poate intensifica la mestecatul alimentelor;
  • inflamarea gingiei din jurul dintelui;
  • roșeață și sensibilitate la atingere – gingiile pot deveni vizibil roșii și iritate;
  • disconfort la atingerea dinților – inflamația severă poate limita mișcările normale ale maxilarelor;
  • miros neplăcut sau gust neplăcut în cavitatea bucală;
  • în cazuri severe, pot apărea febră și dificultăți la înghițirea alimentelor

Pericoronarita poate fi episodică sau cronică și necesită tratament pentru a preveni complicațiile, precum infecțiile severe.

Zonele cele mai predispuse (măselele de minte)

Pericoronarita afectează în mod frecvent măselele de minte, din cauza poziției lor pe arcada dentară, în locuri mai greu accesibile pentru o igienizare orală zilnică realizată corect. 

Tot măselele de minte sunt primele care creează probleme din cauza spațiului insuficient pe arcadă, astfel că pot erupe parțial (semi incluse) sau rămân blocate sub gingie (incluse). Din cauza poziției greu accesibile pentru igiena orală, molarii de minte sunt mai predispuși la acumularea de bacterii și resturi alimentare subgingival, ceea ce poate duce la apariția pericoronaritei. 

Iar când acestea erup parțial, gingia din jurul lor poate rămâne descoperită, ceea ce poate crea un mediu favorabil pentru inflamații și infecții. 

Cauzele apariției pericoronaritei

Pericoronarita apare, de obicei, atunci când un molar de minte erupe parțial și rămâne o porțiune de gingie care îl acoperă doar pe jumătate sau mai puțin. Această zonă devine un loc ideal pentru acumularea de bacterii, resturi alimentare și placă bacteriană, favorizând dezvoltarea infecțiilor. 

Printre cele mai comune cauze se numără: 

  • erupția incompletă a măselei de minte
  • igiena orală deficitară
  • traumatisme dentare locale
  • un sistem imunitar slăbit
  • alte infecții preexistente 

Ce legătură există cu erupția molarilor de minte

Pericoronarita este strâns legată de procesul de erupție a molarilor de minte. Asta pentru că, atunci când apar, de cele mai multe ori, măselele de minte nu au suficient spațiu de a erupe pe arcadă. Astfel, această erupție parțială este una dintre principalele cauze ale pericoronaritei. 

Când un molar de minte erupe doar parțial, o parte din gingie rămâne deasupra lui, acoperindu-l parțial, și astfel se formează „o pungă” de țesut sub care pot pătrunde ușor bacteriile și resturile alimentare. 

medic stomatolog Dentetico Brasov impreuna cu pacient
Pentru tratarea corectă a pericoronaritei este necesar un consult stomatologic amănunțit

Zona devine dificil de curățat, iar mediul cald și umed din cavitatea bucală favorizează dezvoltarea infecțiilor. O altă situație apare și atunci când dintele crește anormal (orizontal sau chiar invers), ceea ce agravează problema. 

Igiena orală deficitară și bacteriile din cavitatea bucală

O cauză frecventă a pericoronaritei se leagă și de igiena orală deficitară. Când periajul dentar nu este efectuat corect sau este neglijat, în special în zona molarilor de minte, mai greu accesibilă, bacteriile și resturile alimentare se acumulează rapid la nivelul gingiei și pe suprafața dinților, favorizând, în timp, apariția unor infecții în jurul dintelui. 

Igiena orală corespunzătoare – periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare, clătiri regulate cu apa de gură antibacteriană, vizite periodice la medicul stomatolog – nu doar că previne pericoronarita, ci contribuie la sănătatea generală a întregii cavități bucale.

Metode moderne de tratament pentru pericoronarită

Tratamentul pentru pericoronarită variază în funcție de severitatea infecției și de frecvența recidivei acesteia. În stadiile ușoare, sunt indicate metodele cunoscute de igienă, însă atunci când aceasta recidivează, este necesară intervenția specializată a medicului dentist

Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să ignori un molar de minte inflamat:

  • Răspândirea infecției de la gingii în organism prin fluxul sanguin
  • Formarea abceselor dentare
  • Deteriorarea dinților vecini și a structurii osoase

Aplicarea în timp util a unui tratament pentru acest tip de inflamație gingivală poate preveni toate aceste complicații și te poate asigura de o sănătate orală optimă. 

Tratamente stomatologice recomandate în faze ușoare și avansate

Tratamentul pericoronaritei variază în funcție de stadiul în care este depistată afecțiunea. Astfel, atâta timp cât problema este depistată și tratată devreme, cu atât tratamentul este mai simplu și mai puțin invaziv. 

În stadiile incipiente – faza ușoară – pot fi realizate următoarele tratamente:

  • igienizarea profesională a zonei afectate de medicul stomatolog;
  • clătire cu soluții antiseptice;
  • irigarea pungii gingivale cu soluții antibacteriene;
  • analgezice pentru calmarea durerii. 

În faza avansată pot fi recomandate tratamente precum:

  • administrarea de antibiotice pentru controlul infecției;
  • incizie și drenaj;
  • îndepărtarea chirurgicală a gingiei care acoperă molarul parțial erupt;
  • extracția molarului de minte, în cazul în care reprezintă o sursă constantă de infecție. 

Când este necesară extracția molarului de minte

Extracția molarului de minte nu este prima opțiune de tratament. Însă, aceasta poate fi recomandată atunci când riscurile pentru sănătatea orală sunt mari sau când orice tratament încercat nu oferă rezultate. 

Dacă inflamația gingiei din jurul molarului de minte apare în mod frecvent, în ciuda tratamentelor anterior realizate, extracția dentară poate fi soluția care previne reapariția infecției. 

De asemenea, măselele de minte care nu erup complet sau care cresc înclinat, orizontal sau spre ceilalți dinți pot conduce către instalarea durerii sau chiar afectarea dinților vecini sănătoși. 

Mai mult, atunci când pericoronarita evoluează către o infecție profundă sau apare un abces, extracția este adesea necesară pentru a elimina complet sursa problemei.

Cum previi reapariția pericoronaritei

La Dentetico Brașov, tratăm sănătatea în ansamblu, ceea ce înseamnă că ne dedicăm timp pentru investigații specifice și tratamente personalizate pe nevoile pacientului. Îngrijirea pe care o oferim pacienților noștri are în fundament sănătatea pe termen lung, dentară și a întregului organism. 

De aceea, după realizarea unui tratament local imediat, este esențial să fie luate măsurile necesare pentru a împiedica apariția afecțiunii. Având în vedere natura sa, pericoronarita poate recidiva din cauza a doi factori: igiena orală deficitară sau erupția incompletă a molarului de minte. 

Astfel, recomandările pe care le oferim pacienților Dentetico sunt legate de adoptarea unei rutine orale zilnice riguroase, utilizarea dușului bucal, clătirea regulată cu apă de gură antibacteriană și controalele periodice la medicul stomatolog, cât și efectuarea o dată la 2-3 ani, a unor investigații de imagistică dentară pentru evaluarea poziției molarilor de minte

Prin adoptarea acestor măsuri, se reduce riscul semnificativ ca pericoronarita să apară. Chiar dacă la prima vedere poate părea o problemă minoră, lăsată netratată, aceasta poate duce la complicații serioase. 

La Dentetico, recomandăm fiecărui pacient să se prezinte la control la cel mai mic disconfort, tocmai pentru a minimiza riscurile unor complicații severe.

Echipa noastră nu tratează dinții pe repede înainte, lucrăm cu precizie, calm și concentrare  pentru ca fiecare etapă să fie corectă, sigură și lipsită de disconfort.

Pentru o evaluare completă a cavității orale, poți realiza o programare rapidă aici!