Pentru că ne-ați întrebat, dorim să vă răspundem:
De ce este necesară radiografia dentară?
Radiografiile dentare ne ajută pe noi, medicii stomatologi, să vizualizăm boli ale dinților și țesuturilor înconjurătoare, care nu pot fi văzute la o examinare obișnuită. În plus, stomatologul poate descoperi și trata anumite probleme dentare din timp.
Dar ce putem spune despre siguranța lor?
Expunerea la toate sursele de radiații poate duce la deteriorarea țesuturilor și celulelor organismului. Din fericire, cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mică. Progresele din ultimii ani în domeniul stomatologiei au condus la niveluri scăzute de radiații emise, există radiografii digitale, un sistem ce reduce radiațiile cu până la 90%.
Totodată timpul de expunere este cel mai mic posibil, iar corpul pacientului este protejat cu un șorț din plumb, prevăzut și cu o apărătoare pentru gât și glanda tiroidă. În plus, legea prevede ca aceste tehnologii să fie verificate pentru acuratețe și siguranță.
Dacă sunteți preocupat de expunerea la radiații, specialiștii Dentetico vă stau la dispoziție și sunt gata să vă explice despre cât de des sunt necesare radiografiile și de ce se impun în anumite condiții.
Ce afecțiuni pot fi descoperite cu ajutorul radiografiilor dentare?
- cariile care nu pot fi vizibile la o examinare obișnuită, în special în zonele mici dintre dinți;
- cariile care apar sub o plombă;
- pierderea de masă osoasă, care însoțește boli ale gingiilor – boala parodontală, în diferite stadii de evoluție;
- schimbări în os sau în canal, rezultate în urma unei infecții;
- în pregătirea implanturilor dentare, protezelor sau alte proceduri dentare;
- abcese – infecții la rădăcina unui dinte, sau la baza gingiei;
- alte anomalii – cum ar fi chisturi sau unele tipuri de tumori.
Când este recomandată radiografia dentară la copii?
Atunci când medicul specialist Dentetico observă schimbări ne-naturale în dezvoltarea dentiției copiilor, se poate face recomandarea unei analize amănunțite a cavității bucale, inclusiv radiografia. Ce afecțiuni pot fi descoperite?
- carii;
- dacă există spațiu suficient în cavitatea bucală pentru toți dinții care vor crește;
- dacă dinții de lapte se pierd destul de repede pentru a permite dinților permanenți să erupă în mod corespunzător;
- dacă molarii de minte se dezvoltă în mod natural și corect.
Cât de des ar trebui să facem radiografia dentară?
Frecvența radiografiilor depinde de istoricul medical al pacientului. Unele persoane pot avea nevoie de radiografii la fiecare șase luni – în funcție de tratamentul care este în lucru; alte persoane care nu au avut probleme dentare sau ale gingiilor pot efectua o radiografie la doi ani.
Vrem ca prin actul medical pe care îl realizăm la Dentetico să înțelegeți cât de important este fiecare pas și fiecare lucru pe care vi-l recomandăm. De aceea, prin aceste articole, ne dorim să înțelegeți care este procesul medical pe care îl urmăm, iar transparența actului medical să rămână un liant care să vă ofere încredere în noi – medicii care ne dorim zâmbete perfecte pentru fiecare dintre voi.
Suntem aici, gata să vă fim de folos cu orice ați avea nevoie, de aceea, ne puteți scrie întrebările voastre pe adresa de email info@dentetico.ro sau ne puteți suna la numărul de telefon 0721904777.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe