Zâmbet știrb, dar adorabil. Calendarul primului an de viață al copilului tău

31 mai 2019 Blog

Cu unul, doi, patru sau fără vreun dinte, dincolo de grimase, mofturi sau suspine, zâmbetul copilului tău este de neprețuit. Și orice mamă își dorește ca cel mic să-l poarte ca accesoriu permanent. Sincer și sănătos. Ce trebuie să știi și mai ales cum întâmpini evenimentele din calendarul primului an de viață al bebelușului tău?

În timp ce majoritatea nu prezintă semnele apariției vreunui dințișor până la vârsta de 6 luni, există și cazuri de erupții precoce, când relieful dentar începe să se formeze în lunile 3 – 4. Indiferent de momentul genezei dentare, igiena sectorului oral este foarte importantă și înregistrează viitoare deprinderi sănătoase.

Mulți medici stomatologi recomandă o vizită medicală înainte de aniversarea primului anișor pentru a te asigura că întregul perimetru oral este îngrijit corespunzător.

Înmugurirea dinților – între lunile 3 și 9 de viață, vulcanul gingival al bebelușului tău va scoate la iveală primii muguri. Erupția, de cele mai multe ori dureroasă este precedată de simptome precum agitație, febră moderată, salivație abundentă, inflamația gingiei, eritem fesier, pierderea poftei de mâncare.

Suzeta – suptul este un reflex natural, ce oferă liniște copilului în primii ani de viață. Acest obicei oferă adesea confort și distrage atenția de la stimuli stresanți, sau proceduri dureroase. La polul opus, unul din dezavantajele folosirii pe termen lung a suzetei este influența negativă asupra formei dinților și a gurii. Maxilarul și țesutul din jurul dinților sunt foarte maleabile, iar o utilizare constantă după vârsta de trei sau patru ani, poate determina dezvoltarea unei mușcături anormale (malocluzie).

Cariile de biberon – acestea se formează când acidul este exploatat de bacterii aflate în cavitatea orală produse de zaharurile aflate în alimente și băuturi ce distrug smalțul dinților. Rezultatul cauzează demineralizare și în cele din urmă, caria dentară.

Iată câteva metode prin care poți avea grijă de gingiile și viitorii dinți ai copilului tău:

  • Înainte de erupția dentară, curăță gingiile bebelușului printr-un masaj blând efectuat cu ajutorul unei comprese sterile, umezite, de-a lungul liniei gingivale superioare și inferioare, după fiecare masă (sân, biberon, masă solidă)
  • Ștergerea consecventă a gingiilor îl vor ține pe cel mic departe de bacteriile care provoacă cariile dentare, obișnuindu-l totodată, cu viitorul periaj personal al dinților de lapte.
  • Simte nevoia să muște? Oferă-i o jucărioară pentru sugari sau un inel special pentru dinți, pe care le va putea mușca oricât dorește.
  • Când dințișorii încep să își facă apariția, începe prin a-i curăța de 2-3 ori pe zi cu o periuță moale și apă.
  • Mulți medici stomatologi recomandă o vizită medicală înainte de aniversarea primului anișor pentru a te asigura că întregul perimetru oral este îngrijit corespunzător și evoluția continuă firesc.

Înarmează-te cu răbdare, bebelușul va avea nevoie de suport matern, afecțiune și toate rezervele de calm și atenție pentru a depăși această perioadă dificilă. Eforturile tale vor fi deplin răsplătite prin zâmbetul lui inocent. Știrb, dar adorabil.

Search

+
Call Now Button