Coroanele dentare, pasul spre un zâmbet larg. Care sunt procedurile

30 mart. 2019 Blog

O coroană constituie restaurarea artificială care îmbracă precum o mănușă un dinte compromis, redându-i forma și funcția naturale. Coroanele dentare reprezintă modul ideal de a repara un dinte rupt, slăbit sau afectat de placa bacteriană. De asemenea, o coroană poate fi colacul de salvare în situații precum:

  • Îmbunătățirea structurii și fizionomiei dentare
  • Susținerea punților dentare
  • Plombe decolorate
  • Cazurile unor “ruinele” dentare ce pot suporta acoperirea unei coroane

Tipuri de coroane

Nefizionomice – metalice

Deși nu reprezintă un deziderat estetic, coroanele metalice au avantajul durabilității și al menținerii unei gingii sănătoase.

Fizionomice – ceramice

Porțelan pe metal prețios

Coroana are o bază metalică pe care se suprapun mai multe straturi de porțelan. Dezavantajul evident al acestui tip de coroană este cel estetic, plachetarea metalului cu ceramica neatingând culoarea și transluciditatea obținute de suportul de zirconiu.

Porțelan pe zirconiu

Această tehnică modernă oferă o alternativă lipsită de elementul metalic, estetică, biocompatibilă și potrivită oricărui sector oral. Procedeul de obținere computerizat asigură o realizare exactă, anulând probabilitățile erorii umane. Pe lângă aspectul foarte natural, aceste coroane pe suport zirconiu sunt foarte rezistente. Un alt avantaj deosebit al acestora este că redau o transparență naturală dinților, și prezintă un risc scăzut de alergii.

Care este procedura?

Medicul dentist va pregăti dintele pentruforma ideală, înainte de „încoronare”.Această manoperă implică înlăturarea unui strat de la suprafață , păstrând nucleul sănătos. Cantitatea dentară îndepărtată va coincide cu grosimea fațetei. Succesul pe termen lung al acestei manopere constă în sigilarea coroanei pe dinte, minimizând accesul bacteriilor care ar putea afecta structura acestuia, oferind un echilibru de durată coroanei.

Cum trebuie îngrijită coroana?

Este imperativă păstrarea unei igiene dentare corespunzătoare și consecvente.

Coroana însăși nu se poate caria, însă placa bacteriana poate ataca zona de intersecție a coroanei cu dintele. Menținerea rigurozității periajului in timpul zilei precum și înainte de culcare, alături de folosirea aței pentru spațiile interdentare.

Care este termenul de valabilitate al unei coroane?

Valabilitatea coroanei este direct influențată de atenția pe care i-o acordăm. O îngrijire adecvată îi asigură coroanei o viață lungă, însă ta echipa medicală îți poate oferi o predicție realistă, în funcție de caz și de materialul ales.

Search

+
Call Now Button