Zâmbetul este cartea noastră de vizită și exprimă forma cea mai sinceră de comunicare și relaționare cu cei din jur.
Un pas simplu prin care îți poți menține dantura sănătoasă este detartrajul periodic. Dacă te întrebi care sunt principalele restricții după detartraj, ce ai voie să faci și ce să eviți după un detartraj profesional, îți explicăm în acest articol.
La Dentetico, împlinirea este dată de fiecare zâmbet, așa încât acordăm o atenție crescută educării pacienților noștri în ceea ce privește păstrarea unei danturi sănătoase pe termen lung, aspect care contribuie și la starea de bine a acestora, în fiecare zi.
Detartrajul: ce este și cât de des se recomandă
Igienizarea profesională a dinților prin detartraj este primul tratament stomatologic ce contribuie semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale pe termen lung.
Procedura de detartraj este recomandată pentru a elimina placa bacteriană și tartrul dentar care se depun pe dinți, în timp, și pe care, din păcate, nu le putem curăța complet prin periajul dentar zilnic. Astfel, minimizăm riscul de apariție a cariilor și infecțiilor dentare.
În plus, detartrajul periodic contribuie și la o respirație mai proaspătă și oferă luminozitate zâmbetului, un zâmbet mai strălucitor, aspecte care se reflectă în încrederea în sine și bunăstarea generală a pacienților după efectuarea tratamentului.
Tipuri de detartraj
Detartraj cu ultrasunete
Detartrajul cu ultrasunete este un tip de igienizare orală profesională avansată realizată cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete care utilizează unde de înaltă frecvență, vibrațiile și un jet de apă sub presiune pentru a distruge tartrul și biofilmul microbian depuse pe dinți, fără a deteriora smalțul dentar.
Detartrajul face parte din manopera stomatologică denumită profilaxie dentară periodică care joacă un rol important în prevenția dentară și care combină 3 tehnici pentru a maximiza rezultatele:
- detartrajul
- periajul profesional
- air-flow
Odată ce tartrul și placa bacteriană au fost eliminate, dinții sunt polișați cu o pastă specială, plăcută la gust, care redă strălucirea smalțului.
Al treilea pas îl reprezintă procedura de air-flow care utilizează o pulbere abrazivă de bicarbonat în combinație cu multă apă cu scopul de a îndepărta colorațiile și petele superficiale de pe suprafața dinților și a face dinții mai luminoși.
Detartraj manual subgingival
Gingiile sănătoase reprezintă fundația unei îngrijiri orale corecte și are un rol vital în menținerea sănătății dentare generale, diminuând riscul de apariție al afecțiunilor parodontale și infecțiilor.
Așadar, atunci când există o acumulare semnificativă de tartru și bacterii sub linia gingiei, doar detartrajul cu ultrasunete nu este suficient. Ca atare, medicul stomatolog va realiza un detartraj manual subgingival cu ajutorul unei chiurete prin care va curăța, prin mișcări fine și controlate pentru a nu irita gingiile și a nu afecta smalțul, fiecare dinte în parte, sub linia gingiei, pentru a elimina tartrul depus în exces.
Detartrajul manual subgingival se recomandă, îndeosebi, pacienților cu istoric de afecțiuni parodontale (gingivită, parodontoză) și infecții dentare. Acest tratament poate ajuta la reducerea inflamației, stoparea sângerării gingiilor la periajul zilnic, la prevenirea pierderii dinților și, da, la menținerea unui zâmbet sănătos și frumos timp îndelungat.
La Dentetico, înainte de efectuare procedurii de detartraj realizăm un test de identificare a plăcii bacteriene cu ajutorul unui gel revelator de placă ce colorează suprafața dintelui încărcată cu bacterii și tartru. Este un demers care ne ajută să le arătăm pacienților importanța fiecărei proceduri pentru sănătatea zâmbetului și medicul stomatolog poate lucra eficient în realizarea procedurii.
Restricții după detartraj și cum să ai grijă de dantura ta
De regulă, după un detartraj nu există restricții, ci medicii noștri oferă pacienților recomandări de care să țină cont pentru ca rezultatul procedurii să se mențină și să nu întâmpine neplăceri imediate. Printre acestea, menționăm:
- O pauză de 30 de minute imediat după detartraj, înainte de a mânca sau a consuma băuturi – oferă tratamentului topic cu fluor șansa de a fuziona cu smalțul dentar.
- Evitarea consumului de băuturi și alimente fierbinți timp de 4 ore după detartraj, pentru a minimiza disconfortul și sensibilitatea ce ar putea apărea post procedură.
- Încurajarea consumului de apă în defavoarea băuturilor colorate, cel puțin în primele 24 de ore după detartraj.
Ce să nu faci în primele zile după detartraj
Așa cum am menționat deja, recomandările pe care le oferim pacienților după efectuarea unui detartraj au rolul de a menține cât mai mult rezultatele acestui tratament pentru ca pacienții să se bucure de un zâmbet curat, mai strălucitor și mai luminos în fiecare zi.
Așa încât, adăugăm la cele de mai sus și următoarele sfaturi:
- Nu sări peste periajul dentar de acasă după detartraj! Reia imediat periajul normal (mai blând în primele zile) și utilizarea aței dentare, iar dacă apare sensibilitatea dentară se poate folosi folosi o periuță cu peri moi.
În cazul în care te confrunți cu sensibilitate dentară, evită alimentele și băuturile extrem de calde sau reci pentru câteva zile. - Evită alimentele tari, crocante, intens colorate sau lipicioase în primele zile după procedură.
- Dacă sensibilitatea dentară este supărătoare și se prelungește, discută cu medicul pentru a-ți recomanda un tratament medicamentos calmant.
- Clătește gura cu apă de gură cu clorhexidină sau apă sărată pentru a ajuta la calmarea gingiilor și în vindecare.
- Evită fumatul timp de cel puțin 24-48 de ore după detartraj întrucât tutunul poate încetini semnificativ procesul de vindecare.
De ce nu este recomandat să fumezi
Fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri vicioase pentru sănătatea generală. În ceea ce privește sănătatea orală, tutunul (gudronul) poate conduce către apariția afecțiunilor parodontale (afectarea gingiilor), dezvoltarea cariilor dentare și chiar la cancer oral.
De asemenea, substanțele chimice dăunătoare din tutun slăbesc sistemul imunitar, îngreunând capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor din cavitatea orală.
În plus, tutunul pătează dinții și favorizează instalarea respirației neplăcute.
Așadar, după detartraj pacientul trebuie să evite fumatul timp de cel puțin 24 de ore, minim, dacă nu poate renunța complet la acest obicei, evitând astfel iritarea gingiilor deja sensibilizate și încetinirea procesului de vindecare.
Cât de des este recomandat să te speli pe dinți
Deși ne naștem cu două seturi de dinți, cea mai lungă perioadă din viață o petrecem cu unul singur, respectiv dinții permanenți. Așa încât, este esențial să avem grijă de aceștia în fiecare zi pentru toată viața. Acest lucru implică adoptarea și respectarea rutinei de curățare a dinților acasă, efectuarea controalelor periodice la medicul dentist și realizarea detartrajului conform recomandărilor stomatologului.

Rolul cel mai important în sănătatea orală aparține fiecărei persoane în parte. Menține o igienă orală optimă spălând dinții de două ori pe zi, dimineața și obligatoriu seara, folosirea aței dentare zilnic și utilizând apă de gură pentru eliminarea bacteriilor și respirație proaspătă.
Ce alimente este bine să eviți imediat după detartraj
Procedura de detartraj este un tratament stomatologic în sine și așa cum am mai menționat în cadrul articolului, zona curățată poate deveni mai sensibilă și va avea nevoie de un timp de vindecare.
Ca atare, pentru a crea un cadru de vindecare favorabil, evită alimentele fierbinți sau foarte reci, care conțin acid, bogate în zahăr sau lipicioase sau pe cele condimentate.
De asemenea, îți recomandăm, pentru menținerea luminozității dinților după detartraj să nu consumi imediat fructe sau legume intens colorate (fructe de pădure, sfeclă, cremă de roșii, ciocolată etc.) și nici mirodenii (turmeric, curry, scorțișoară etc.).
Alege, în schimb, pentru câteva ore să consumi, mai degrabă, alimente moi (piure de cartofi, iaurt, banane etc.), supe, ouă fierte, diferite brânzeturi.
Ce efecte poate să aibă consumul de cafea
Știm! Cafeaua face parte din rutina matinală a multora dintre noi și este greu să ne imaginăm o dimineață fără o cană de cafea.
Însă, cafeaua este o băutură acidă, ceea ce înseamnă că poate afecta smalțul dentar și păta dinții, dacă este consumată în exces. Astfel, consumul cafelei imediat după detartraj ar putea anula beneficiile procedurii prin afectarea luminozității dinților (favorizează îngălbenirea dinților), stimularea reapariției petelor superficiale și prelungirea sensibilității dentare, acolo unde aceasta s-a instalat.
În mod ideal, este recomandat să aștepți cel puțin o oră înainte de a bea cafea după detartraj, iar idealul ar fi măcar o zi de abstinență pentru un zâmbet care strălucește odată cu tine.
Desigur, reluând obiceiul de a consuma cafea zilnic, sau alte băuturi colorate și colorante, precum ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul de fructe, sucurile acidulate etc., dinții își vor pierde din strălucirea dobândită după detartraj. De aceea, este importantă menținerea unei îngrijiri orale zilnice optimă și crearea unui stil de viață care include vizite periodice la medicul dentist.
De ce nu trebuie să consumi alimente sau băuturi dulci
Alimentele și băuturile dulci sunt bombe de zahăr, iar zahărul este prietenos cu bacteriile din cavitatea bucală, creând aciditate ridicată ce atacă smalțul dinților și favorizează apariția cariilor dentare.
Pentru că este nevoie de hidratare după detartraj, încurajăm pacienții să consume apă. Este cea mai bună alegere, deoarece nu pătează dinții și oferă un nivel optim de hidratare.
Sfaturi pentru întreținerea corectă a danturii după un detartraj
Controlul stomatologic periodic, igienizările orale profesionale periodice prin detartraj, o rutină de îngrijire orală corectă zilnică, folosirea aței dentare și o alimentație echilibrată sunt practici esențiale care contribuie la bunăstarea orală și generală.
Ne-ar bucura ca odată citit acest material dedicat pacienților noștri, să știm că informațiile pe care ți le-am oferit te vor ajuta să îți păstrezi zâmbetul perfect. Așa încât, la încheiere, îți lăsăm câteva sfaturi pentru întreținerea corectă a danturii după detartraj:
- Clătește gura cu apă caldă sărată sau apa de gură recomandată de medicul dentist, de câteva ori pe zi, pentru a reduce durerea și inflamația gingiilor.
- Realizează, dimineața și seara, ritualul de curățare a dinților acasă, inclusiv folosirea aței dentare și utilizarea unei ape de gură antiseptice pentru prevenirea formării plăcii bacteriene.
- Evită consumul de alcool timp de cel puțin 24 de ore după detartraj.
- Dacă îți dorești și o albire dentară, recomandăm un interval de câteva zile până la efectuarea procedurii pentru a nu stimula sensibilitatea dentară.
- Evită fumatul minim 24 de ore după detartraj, deși ți-am explicat ce efecte nocive are.
- Mergi la medicul dentist de două ori pe an pentru controalele periodice și pentru detartraj.
Și ar mai fi un sfat pe care ne dorim să ți-l oferim: ZÂMBEȘTE cât mai des, are efecte incredibile asupra stării tale de bine și a celorlalți.
Dacă este timpul să îți reîmprospătezi dantura, ești în locul potrivit. La Dentetico, ne asigurăm că te simți cât mai confortabil și cât mai pregătit posibil pentru orice tratament stomatologic. De aceea, suntem mereu deschiși și disponibili să îți explicăm fiecare dintre pașii pe care trebuie să îi urmezi, inclusiv atunci când vorbim despre detartraj.
Iubim ceea ce facem, iar asta se vede! Fiecare întâlnire cu pacienții noștri ne aduce împlinire și certitudinea faptului că drumul pe care am pornit este cel corect!
Te invităm să te programezi la Dentetico Brașov, pentru a ne oferi șansa să avem grijă de zâmbetul tău așa cum meriți!
Ne găsești și pe