Principalele cauze ale dinților sensibili și ce opțiuni de tratament există pentru sensibilitatea dentară

La Dentetico Brașov, ascultăm adesea pacienții povestind despre episoade frecvente de sensibilitate dentară. Și chiar dacă avem impulsul să credem că „nu-i nimic, trece”, vă recomandăm să cereți ajutor specializat, pentru că dinții sensibili pot ascunde mai multe probleme care au nevoie de tratamente stomatologice specifice.  Despre cauzele asociate sensibilității dentare și, implicit, soluțiile de […]

La Dentetico Brașov, ascultăm adesea pacienții povestind despre episoade frecvente de sensibilitate dentară. Și chiar dacă avem impulsul să credem că „nu-i nimic, trece”, vă recomandăm să cereți ajutor specializat, pentru că dinții sensibili pot ascunde mai multe probleme care au nevoie de tratamente stomatologice specifice. 

Despre cauzele asociate sensibilității dentare și, implicit, soluțiile de tratament, vom vorbi în cele ce urmează. 

Ce este sensibilitatea dentară și cum se manifestă

Sensibilitatea dentară apare atunci când stratul interior al dintelui, dentina, este expus. Acest lucru se poate întâmpla din cauza mai multor factori, precum: eroziunea smalțului dentar, expunerea la temperaturi scăzute, retragerea gingiilor sau fisurile dentare. 

Simptomele frecvente ale dinților sensibili

Sensibilitatea dentară debutează prin durere bruscă, uneori, intensă la contactul cu stimulii termici, dar prezintă și alte simptome, precum:

  • senzație ușoară de disconfort care poate crește în intensitate la fiecare periaj sau de fiecare dată când este utilizată ața dentară;
  • durere și disconfort la contactul cu aerul rece;
  • dificultate la mestecare, în special când ingerăm alimente reci sau calde;
  • senzație de furnicături care apare brusc.

Factori care pot agrava sensibilitatea 

Sensibilitatea dentară se poate agrava în timp, dacă în faza incipientă nu este tratată corespunzător. Sunt anumiți factori comuni care pot să crească durerea și disconfortul asociate dinților sensibili. 

Dintre aceștia, cei mai întâlniți sunt:

  • consumul de băuturi acide și alimente calde,
  • scrâșnitul din dinți (bruxism),
  • retracția gingivală,
  • utilizarea unor periuțe de dinți cu peri mult prea tari sau foarte voluminoși,
  • igiena orală deficitară sau inexistentă,
  • cariile dentare,
  • leziunile dentare.

Cauzele principale ale sensibilității dentare 

Uneori, dinții devin sensibili din cauza unor obiceiuri zilnice cărora nu le acorzi atenție. Tocmai din acest motiv devin inamicii zâmbetului tău și îți vor afecta sănătatea smalțului dentar și stratul interior al dintelui pe termen lung. 

Pe lângă aceste obiceiuri, sensibilitatea dentară are următoarele cauze principale:

Retragerea gingiilor și expunerea rădăcinilor dentare 

Retragerea gingiilor este procesul în care țesutul gingival care acoperă și protejează rădăcina dintelui se retrage treptat, ceea ce duce la sensibilitatea dintelui respectiv. În acest caz, vorbim despre o sensibilitate dentară crescută, cât și de o predispoziție ridicată la carii dentare.

Rădăcinile nefiind acoperite de smalț, dinții devin sensibili după fiecare periaj sau după ce sunt consumate alimente stimulante dintre cele menționate mai sus.

Smalțul dentar subțiat 

Smalțul dentar este stratul protector exterior al dintelui, cu rol în protejarea dentinei și a nervilor, de factorii externi. Odată ce acest strat este subțiat, dintele nu mai poate să lupte împotriva bacteriilor și a altor agenți externi, iar de aici până la sensibilitatea dentară mai este doar un foarte mic pas. 

Eroziunea smalțului dentar are mai multe cauze, de la un periaj zilnic agresiv, consumul constant de alimente și băuturi reci sau fierbinți, până la igiena orală necorespunzătoare sau bruxism, sau alte obiceiuri vicioase care pot afecta smalțul. Toate acestea favorizează apariția sensibilității dentare. 

Caria dentară și obturațiile deteriorate 

Sensibilitatea dentară poate apărea și din cauza cariilor sau a obturațiilor deteriorate care lasă dentina expusă și permit factorilor externi să pătrundă până la baza dintelui. Astfel, dinții devin sensibili și se instalează și alte simptome asociate (durere, greutate în masticație). Soluția este una simplă, și anume, vizita la medicul stomatolog pentru un tratament corect. 

Cariile pot fi unul dintre motivele pentru care resimți sensibilitate dentară

Tratamentele depistate și efectuate corect și la momentul potrivit, previn agravarea problemei și protejează sănătatea zâmbetului pe termen lung. 

Bruxismul 

Bruxismul este o afecțiune dentară caracterizată prin scrâșnirea dinților sau încleștarea involuntară a dinților, obiceiuri manifestate îndeosebi în cursul nopții sau când intervine un factor stresor. Această presiune constantă exercitată asupra dinților poate duce la uzura smalțului, expunerea dentinei și, implicit, la sensibilitatea dentară. 

De îndată ce sunt depistate cauzele bruxismului, acesta poate fi tratat cu ajutor specializat, printr-o gutieră personalizată recomandată de medicul stomatolog și purtată pe timpul nopții.  

Tratamente dentare recente

O altă cauză care îți sensibilizează dinții poate fi chiar un tratament stomatologic pe care l-ai făcut de curând. Există posibilitatea ca, după anumite tratamente, dinții să fie mai sensibili, spre exemplu, după o albire dentară, un detartraj, obturații dentare, montarea unei coroane dentare sau în urma tratamentelor ortodontice. 

Astfel, atunci când dinții sunt sensibili după vizita la stomatolog, trebuie luate măsuri rapide pentru ca problemele să nu ia amploare. 

Opțiuni de tratament pentru sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară poate fi ținută sub control începând cu rutina de igienă orală zilnică de acasă, prin utilizarea unei paste de dinți destinată dinților sensibili și a unei periuțe cu peri moi. 

De asemenea, tehnica de periaj este și ea importantă pentru dinții sensibili. Astfel, medicii din echipa Dentetico recomandă o tehnică blândă, respectând mișcările corecte de la gingie către exteriorul dintelui, pentru a împiedica uzura smalțului și retracția gingivală. 

Gelurile cu fluor ajută la remineralizarea smalțului și la protejarea dintelui, putând fi și acestea o soluție, dar doar la recomandarea specialistului. 

Dacă după practicarea unei rutine corecte de igienizare orală acasă sensibilitatea dentară nu se ameliorează sau nu dispare, atunci recomandăm o vizită de specialitate la medicul stomatolog. 

După un consult stomatologic amănunțit, medicul va identifica cauza sensibilității dentare, urmând să vină cu o serie de recomandări personalizate de prevenție și tratament. 

Sfaturi pentru prevenție și când trebuie să te programezi la un consult stomatologic

Adoptarea unor obiceiuri corecte de îngrijire orală reprezintă primul pas în prevenția sensibilității dentare. Dacă simptomele debutează ușor, doar cu dureri locale și periodice, atunci trebuie făcute câteva schimbări atât în ceea ce privește alimentația, cât și în igiena orală zilnică. 

Evitarea alimentelor foarte reci sau fierbinți și, implicit, a băuturilor, sau utilizarea unei paste de dinți specifice pentru dinții sensibili, sunt doar câteva exemple de prevenție.

Hidratarea corespunzătoare este importantă, precum și depistarea și corectarea obiceiurilor care pot distruge smalțul și sensibiliza dinții, cum ar fi bruxismul sau consumul excesiv de băuturi și alimente acidulate. 

Dacă, totuși, practicând cu responsabilitate și constanță cele de mai sus, sensibilitatea dentară nu dispare sau se agravează, este necesară expertiza medicului stomatolog. Doar acesta poate depista cauza reală a dinților sensibili și poate recomanda un tratament personalizat.  

Așadar, sensibilitatea dentară este o problemă des întâlnită, care afectează foarte mulți pacienți. Aceasta poate impacta și calitatea vieții încă de la primele mici simptome și, din acest motiv, trebuie acționat încă din faza incipientă, pentru a nu ajunge la probleme mai grave. 

La clinica Dentetico din Brașov, tratăm fiecare afecțiune a pacienților noștri ca pe cea mai importantă problemă. Pentru că lucrăm, zi de zi, ca tu să ai zâmbetul perfect pe care îl meriți, tratăm personalizat și cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație fiecare caz. 

Dacă resimți sensibilitate la nivelul dinților sau îți dorești să faci o schimbare la zâmbetul tău, suntem aici, la #clinicazâmbetelorperfecte, pentru a-ți oferi îngrijirea dentară de care ai nevoie, fără compromisuri și fără promisiuni de neîndeplinit. 

Fă primul pas spre zâmbetul perfect, programează-te acum!