Cum aflu dacă am bruxism?
Mulţi oameni nu sunt conştienţi că suferă de bruxism. Este posibil chiar să nu afle niciodată, dacă nu le spune nimeni că scrâşnesc foarte tare din dinţi în timpul somnului. Alţii pot afla în urma unui control dentar de rutină că au dinţii tociţi şi smalţul fisurat.
Bruxismul are ca și consecințe prăbușirea întregului aparat dento-maxilar dacă nu este depistat la timp. Abraziunile dentare ireversibile (ocluzal dinții au aspect neted, nemaiprezentând cuspizii și șanturile fiziologice), retracțiile gingivale până la descoperirea rădăcinilor dentare, mobilitatea dinților, sunt doar câteva dintre patologiile asociate acestei boli.
Cu timpul coroanele dentare se abrazează atât de mult încât înălțimea acestora scade și întreg etajul inferior al feței capătă aspect “îmbătrânit” asemeni vârstnicilor care sunt edentați total (nu mai au dinți). Bărbia este propulsată înainte, buzele se subțiază și persoanele foarte tinere care suferă de bruxism par îmbătrânite.
În urma unui control de rutină, medicul tău stomatolog de la Dentetico poate stabili diagnosticul exact şi determina dacă sursa durerilor faciale este într-adevăr bruxismul.
Cum tratăm bruxismul?
Prescrierea tratamentului pentru bruxism se face în funcţie de cauza care îl provoacă. După ce vă va adresa câteva întrebări, medicul dentist poate determina sursa potenţială a problemei prin examinarea completă a danturii.
În funcţie de gradul de uzură a danturii şi de cauza probabilă, dentistul poate recomanda:
Purtarea unui dispozitiv în timpul somnului. Acest dispozitiv va fi confecţionat special pentru a se mula pe dantura ta şi va acoperi dinţii de sus pentru a-i împiedica să îi macine pe cei de jos. Dispozitivul este un mijloc de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă.
Găsirea unor modalităţi de relaxare. Se pare că stresul cotidian constituie o cauză majoră a bruxismului, de aceea este bine să reduceţi stresul ascultând muzică, citind o carte, ieşind la plimbare sau făcând o baie relaxantă. Puteţi încerca şedinţe de terapie, pentru identificarea unor modalităţi eficiente de control al situaţiilor stresante. Vă poate ajuta şi aplicarea unei comprese umede şi calde pe faţă pentru relaxarea muşchilor încordaţi din cauza încleştării.
Şlefuirea „punctelor înalte” ale danturii pentru corectarea muşcăturii. O ocluzie deficitară, atunci când dinţii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos, poate fi corectată şi prin obturaţii, coroane dentare sau tratament ortodontic.
Iubim să vă oferim informații care să vă ajute, care să vă facă să conștientizați că organismal nostru ne trimite semnale de alarmă, care să ne facă să luăm cele mai bune decizii pentru noi. La Dentetico găsești întotdeauna o echipă dedicată ție și nevoilor tale. Suntem aici, pentru tine, așa că ne poți scrie pe adresa de email info@dentetico.ro sau ne poți suna la numărul de telefon 0721904777 pentru programări sau informații suplimentare.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe