Dacă te întrebi ce este sigilarea dentară, te lămurim noi imediat în articolul de astăzi.
Pe scurt, este o metodă eficientă și complet nedureroasă, iar în cele ce urmează îți vom oferi mai multe detalii despre această procedură.
Ce este sigilarea dentară
Sigilarea dentară este o metodă preventivă și non-invazivă pentru a preveni apariția cariilor dentare la copii și adolescenți. Pentru că molarii și premolarii au șanțuri și fosete adânci, procedura de sigilare se efectuează cu succes fix pe acești dinți.
Tratamentul este complet nedureros și rapid care începe prin curățarea dintelui și uscarea lui, apoi aplicarea unui gel special care îl pregătește pentru sigilare.
Sunt eliminate, astfel, spațiile unde se pot aduna bacteriile dăunătoare.
În ceea ce privește materialul folosit, medicul dentist poate opta fie pentru un material pe bază de rășină sau unul din sticlă ionomer.
Odată ce este sigilat dintele, trebuie ținut cont de faptul că procedura nu înlocuiește o rutină corectă și constantă de igienă orală acasă, dar este o măsură suplimentară eficientă pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung.
În ce situații este recomandată sigilarea dentară
Sigilarea dentară poate fi recomandată în mai multe situații, în special pentru prevenirea cariilor la persoanele care prezintă risc ridicat.
La Dentetico Brașov, recomandăm sigilarea dentară:
- Pentru protejarea dinților de lapte – fiind mai fragili și mai susceptibili cariilor, sigilarea dinților de lapte ajută la menținerea sănătății acestora și, implicit, protejează mugurii dinților permanenți.
- Copiilor și adolescenților – molarii permanenți apar în jurul vârstei de șase ani și 12 ani. Fiind expuși unui risc ridicat la carii, cauzat de dentiția mixtă și de perioada îndelungată de când erup, sigilarea lor imediat după erupție poate preveni deteriorarea acestora în timp.
- Persoanelor cu șanțuri adânci pe suprafața dinților – unele persoane au o structură dentară predispusă la acumularea plăcii bacteriene în zonele greu de curățat, iar astfel crește și riscul de a avea carii.
- Copiilor cu dificultăți în menținerea unei bune igiene orale – dacă cel mic nu este obișnuit și învățat să aibă o igienă orală zilnică, poate beneficia de sigilare pentru a reduce riscul cariilor, neeliminând necesitatea periajului de două ori pe zi;
- Pentru adulți – deși este des întâlnită la copii și adolescenți, sigilarea dentară poate fi o opțiune și pentru pacienții adulți. Dacă aceștia nu prezintă carii sau obturații pe molari, sigilarea dentară le poate oferi un plus de protecție.
Avantaje și dezavantaje
Sigilarea dentară vine cu numeroase avantaje pe termen lung, dar poate avea și unele dezavantaje.
Avantajul principal este acela că dinții sunt extra protejați, sigilarea oferind un scut împotriva cariilor, încă de la o vârstă fragedă. Sigilarea dinților poate preveni riscul de a dezvolta carii dentare cu până 80% în primii doi ani după aplicare și cu 50% după o perioadă de patru ani (conform www.cdc.gov).
Un alt avantaj se leagă de faptul că întreaga procedură este una simplă și nedureroasă. Nu necesită anestezie și durează câteva minute pentru fiecare dinte. Astfel, datorită ușurinței în aplicare, materialele destinate sigilării se montează imediat pe dinte și îl protejează din primele clipe.
De altfel, este o procedură ideală pentru copii, adolecenți și adulți, la un cost redus.

Pe lângă avantaje, există și câteva, așa numite, dezavantaje, iar unul dintre acestea este faptul că sigilanții dentari rezistă doar până la 2-5 ani, în condiții optime. Așadar, pentru că vor implica înlocuire perioadă, includ și vizite regulate la cabinetul stomatologic.
De asemenea, trebuie să mai știi că materialul nu oferă protecție totală dintelui, ceea ce înseamnă că va fi protejat doar pe suprafața unde este sigilat. Când materialul nu este aplicat corect sau dacă există microfisuri în smalț, protejarea dintelui poate fi scăzută, încă un dezavantaj de avut în vedere.
Totuși, chiar dacă există și unele dezavantaje, sigilarea dentară rămâne o metodă sigură și eficientă pentru protejarea sănătății dinților. Astfel, înainte de tratament, dinții trebuie evaluați clinic și igienizați profesional în mod corespunzător.
Ce costuri presupune sigilarea dentară
Sigilarea dentară variază în funcție de tratamentele alese și de numărul dinților pentru care se efectuează procedura.
Spre exemplu, pentru dinții de lapte pornim de la 80 lei / dinte sigilat, în vreme ce pentru dinții permanenți avem costuri ce pornesc de la 130 lei / dinte.
Cum se îngrijește dantura după tratament
Pentru rezultate de durată și menținerea materialului sigilant, dinții au nevoie de o îngrijire zilnică și periodică profesională adecvate. Rutina corectă și completă este primul pas, adică periajul de minimum două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură.
Tot pentru îngrijirea dinților sigilați este recomandată evitarea alimentelor dure sau lipicioase, cât și a alimentelor sau băuturilor bogate în zahăr. Acestea pot afecta materialul sigilant și îi pot scădea eficiența.
De asemenea, dinții sigilați trebuie verificați la fiecare șase luni, pentru a oferi pacientului siguranța că materialul este intact și funcțional. Dacă lucrurile scapă de sub control, sigilarea poate fi înlocuită sau reparată.
Așadar, sigilarea dentară reprezintă o soluție sigură, ușoară și non-invazivă care îți ajută dinții în lupta împotriva cariilor și a altor probleme dentare.
Copil, adolescent sau adult, te așteptăm la Dentetico Brașov cu soluții adaptate nevoilor tale pentru că în clinica Zambetelor Perfecte facem totul cu dăruire pentru ca tu să te bucuri de zâmbetul ideal cât mai mult timp posibil.
Nu îți mai amâna zâmbetul, te așteptăm la o consultație.
Ne găsești și pe