Cuprins:
- Ce sunt cariile dentare?
- De ce apar cariile dentare? Cauze
- Factori de risc pentru cariile dentare
- Simptomele cariilor dentare
- Tratamentul cariilor dentare
- Cum putem preveni apariția cariilor dentare
Ce sunt cariile dentare?
Când vorbim despre carii dentare ne referim la zone permanent deteriorate de pe suprafața dentară. Dacă vei căuta să vezi cum arată o carie, vei observa că ea seamănă cu o gaură neagră în dinte.[1] Acest lucru este însă valabil în cazul cariilor dentare grave.
Caria se formează pe suprafața vizibilă a dintelui, pe coroana dentară, prin demineralizarea smalțului dentar. Inițial, apare sub forma unei pete albe și, în timp, dacă nu este tratată, formează acele cavități care „sapă” lent până ajung la nervul dintelui, provocând durere, respirație urât mirositoare sau chiar infecții.
Există mai multe tipuri de carii, clasificarea făcându-se în funcție de diverse criterii, de la localizarea până la severitatea lor. De exemplu, în funcție de localizarea lor, se poate vorbi despre:
- carii pe suprafața netedă a dintelui;
- carii în șanțuri și fosete;
- carii ale suprafețelor radiculare (dinți cariați la rădăcină).[2]
De ce apar cariile dentare? Cauze
O carie poate afecta toate straturile unui dinte, însă acest lucru nu se întâmplă peste noapte, ci este rezultatul unui proces destul de lung, care începe cu placa bacteriană, acea peliculă lipicioasă care se formează zilnic pe dinții noștri. Dacă nu este îndepărtată corect și la timp, ea se întărește și se transformă în tartru, sub sau deasupra liniei gingiilor. Bacteriile din placă produc acizi care atacă smalțul dinților, adică stratul exterior dur.
Poate dura trei ani pentru ca o carie să se formeze în smalțul dinților, însă odată distrus acest înveliș exterior, bacteriile și acizii ajung la următorul strat, dentina, mai moale și mai puțin rezistentă la atacul acizilor decât smalțul dinților. Cariile progresează mai repede prin dentină, pentru ca în final să ajungă până la pulpa dentară, care conține vase de sânge și nervi.[1][2]
Factori de risc pentru cariile dentare
Există mai mulți factori care pot favoriza acest proces de apariție a cariilor dentare. În cele mai multe cazuri, ele se dezvoltă din cauza unei igiene orale precare, însă și alimentația joacă un rol important: alimentele dulci, băuturile acidulate sau tutunul sunt factori care favorizează apariția cariilor dentare.
Alți factori de risc pentru cariile dentare sunt:
- Localizarea dintelui – cariile tind să apară mai frecvent la dinții din partea din spate a gurii (premolari și molari);
- Hrănirea copiilor înainte de culcare – un exemplu în acest sens îl reprezintă cariile de biberon, o afecțiune frecventă în rândul sugarilor și copiilor mici, cauzată de consumul de lapte, suc sau alte lichide dulci înainte de culcare;
- Aportul insuficient de fluor – acest mineral ajută la prevenirea cariilor și este adăugat în multe surse de apă, în paste de dinți sau în apa de gură;
- Vârsta – riscul apariției cariilor este mai ridicat în rândul copiilor foarte mici și al adolescenților, dar și la adulții în vârstă;
- Gura uscata sau xerostomia – saliva ajută la prevenirea cariilor dentare prin spălarea particulelor de alimente și a plăcii bacteriene de pe dinți, precum și prin combaterea acizilor produși de bacterii; reducerea producției de salivă poate crește riscul de carii;
- Anumite afecțiuni (ex: boala de reflux gastroesofagian, anorexia, bulimia).[1]
Simptomele cariilor dentare
Din păcate, în fază incipientă, cariile nu prezintă simptome – nu este durere sau disconfort, însă cu timpul, degradându-se smalțul dentar, acestea își fac simțită prezența. Pot apărea atunci simptome precum:
- respirație urât mirositoare;
- gust neplăcut în gură;
- sângerarea gingiilor;
- durere dentare;
- sensibilitate dentară;
- umflarea feței;
- cavități vizibile la nivelul dinților;
- colorații maro, albe sau negre pe suprafața dintelui.[1][2]
Singura modalitate sigură de a afla dacă ai sau nu o carie este să te programezi la un control stomatologic. După cum am văzut mai sus, simptomele nu sunt întotdeauna prezente în stadiile incipiente.
Mai mult decât atât, există și situații când cariile dentare nu se pot observa cu ochiul liber, fiind „ascunse” în spațiul interdentar (carii interdentare), acestea putând fi depistate doar cu ajutorul radiografiilor dentare, realizate în cabinetul medicului stomatolog.
Tratamentul cariilor dentare
Tratamentul cariilor se face exclusiv în cabinetul medicului stomatolog și poate varia în funcție de stadiul evolutiv.
Spre exemplu, în cazul cariilor dentare depistate în fază incipientă, medicul dentist curăță locul, aplicând o serie de soluții speciale, care au rol de a proteja suprafața dentară. În cazul unor carii aflate în stadiu avansat, se realizează o curățare a cariei în profunzime și se aplică în locul respectiv o plombă din compozit sau o incrustație ceramică.
În cazul în care caria dentară este foarte mare, distrugând mare parte din suprafața dentară, iar plomba nu își mai face efectul, se apelează la coroanele dentare, nu înainte de a îndepărta țesutul afectat, de a curăța și igieniza zona și de a umple cavitatea curățată cu compozit. Abia după efectuarea tuturor aceste etape se aplică o coroană dentară.
În cazul în care caria a ajuns până la pulpa dentară, poate fi necesar să se recurgă la tratamentul de canal, ce presupune îndepărtarea pulpei dentare, curățarea și dezinfectarea camerei pulpare și a canalelor radiculare, urmate de plombarea dintelui și aplicarea unei coroane dentare.
Când un dinte sau o măsea cariată nu mai pot fi salvate, singura soluție la care se mai poate apela este extracția dentară. În acest caz însă, se recomandă înlocuirea dintelui lipsă cât mai curând posibil.[1]
Aceste tratamente sunt aplicabile atât adulților, cât și copiilor, iar în funcție de complexitatea tratamentului, medicul stomatolog poate realiza o anestezie locală, pentru a îndepărta disconfortul cauzat de durerea resimțită în timpul tratamentului.
Cum putem preveni apariția cariilor dentare?
Igiena orală adecvată are un rol foarte important în prevenirea cariilor. Spală-te pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi, de preferință după fiecare masă, folosind o pastă de dinți cu fluor, și nu uita să folosești ața dentară pentru a curăța spațiile interdentare și apa de gură. Ai grijă să-ți schimbi și periuța de dinți la intervale regulate.
De asemenea, este indicat să încerci să reduci consumul de alimente și băuturi dulci.
La prevenirea cariilor pot contribui și tratamente precum fluorizarea sau sigilarea dinților. Nu omite nici controalele stomatologice periodice. Efectuate la timp, acestea ne permit să depistăm multe probleme dentare, inclusiv cariile, în stadii incipiente, când sunt mai ușor și mai ieftin de tratat.[1][2]
Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dentare. Din păcate, primele semne apar atunci când gradul de afectare a dintelui este deja ridicat și chiar și atunci tind să fie ignorate. Vrem ca zâmbetul tău să fie sănătos și să arate impecabil, de aceea, întreaga echipă a medicilor Dentetico este la dispoziția ta. Ne poți suna la numărul 0721904777 sau ne poți scrie la info@dentetico.ro pentru programări sau informații. Te vom ajuta să afli cum poți preveni cariile dentare sau, dacă deja ai una, care sunt cele mai bune opțiuni de tratament în cazul tău.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Bibliografie:
- “Cavities/Tooth Decay – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892. Accessed 22 Nov. 2022.
- “Cavities: Tooth Decay, Toothache, Causes, Prevention & Treatment.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/10946-cavities. Accessed 22 Nov. 2022.