Dinții de lapte sunt la fel de importanți ca dinții permanenți, chiar dacă se schimbă. Aceștia sunt vitali pentru ca cel mic să mestece, să vorbească și să zâmbească fără probleme. De aceea, îți recomandăm să te asiguri că sunt bine îngrijiți pentru a evita caria de biberon.
Ca să ai toate informațiile necesare, am pregătit pentru toți părinții un articol cuprinzător despre ce este, cum apare, cum tratăm și cum prevenim caria de biberon.
Ce este caria de biberon
Caria de biberon este o afecțiune dentară frecventă care apare la bebeluși și copiii mici, atacând integritatea dinților de lapte frontali superiori, denumiți incisivi. Cu toate acestea, și alți dinți temporari pot fi afectați de carii.
Cauze și factori de risc
Există mai multe cauze ale apariției cariei de biberon. Poate una dintre cele mai frecvente cauze este reprezentantă de expunerea prelungită a dinților la băuturi și alimente cu un conținut ridicat de zaharuri, chiar și înainte de culcare, în timpul somnului sau atunci când copilul este agitat.
Acest lucru se întâmplă deoarece, pe durata somnului, producția de salivă scade, ceea ce facilitează dezvoltarea bacteriilor, înmulțirea acestora și formarea de acid ca produs de degradare. Acidul atacă dinții de lapte și smalțul dentar fragil, provocând apariția cariilor.
Unde regăsești zahăr în alimentația specifică bebelușilor și copiilor mici?
Zahărul se regăsește în:
- lapte (prin lactoză)
- formulă de lapte pentru sugari
- cereale pentru bebeluși
- sucuri naturale
- diferite ceaiuri
- gustări la borcănel etc.
Caria de biberon poate fi favorizată și prin transferul bacteriilor de la mamă la bebeluș, prin salivă, în cazuri precum acelea în care mama pune în gura ei lingurița înainte de a o da copilului, prin pupatul pe gură al bebelușului etc.

De asemenea, în cazul în care gingiile copilului și dințișorii nu sunt igienizate după ce bebelușul a mâncat, mai ales după masa dinainte de somn, acest obicei poate cauza dezvoltarea cariei de biberon.
Simptome timpurii și complicații
Primele semne care anunță caria de biberon sunt marcate de prezența unor pete albe pe dinții de lapte. Lăsate netratate, acestea pot evolua în carii dentare (pete negre pe dinți), ce pot aduce cu sine o serie de complicații, precum:
- sângerări gingivale sau gingii inflamate,
- stare febrilă,
- respirație neplăcută,
- durere,
- infecție,
- alimentație deficitară (malnutriție),
- probleme de vorbire,
- afectarea mugurilor dinților permanenți (care pot erupe strâmbi sau pot cauza aglomerări dentare),
- dificultăți sau durere la mestecat alimente.
Cum se tratează caria de biberon
În clinica Dentetico Brașov încurajăm părinții să vină cu cei mici la primul control stomatologic încă de la apariția primilor dinți pe arcada dentară. Astfel, putem depista și trata în timp util, fără experiențe negative, orice problemă a dinților de lapte.
Opțiunile de tratament pentru caria de biberon depind de severitatea problemei. În cazurile incipiente (pete albe pe dinți), medicul pedodont poate recomanda un tratament cu fluor alături de recomandări dietare, îndeosebi, privind evitarea băuturilor și alimentelor bogate în zahăruri.
Din fericire, în această fază incipientă, caria de biberon este reversibilă prin tratament adecvat.
Însă, în cazul în care caria de biberon are o evoluție negativă rapidă, smalțul și-așa fragil poate fi deteriorat, iar infecția poate pătrunde până la rădăcina dintelui. Pentru a minimiza cât mai mult riscurile asociate unei astfel de situații, medicul pedodont poate recomanda tratamente stomatologice mai complexe precum obturațiile fizionomice sau chiar coronițele dentare pentru copii.
Prevenție și alte recomandări pentru o bună sănătate orală
Dacă ai citit până aici, probabil te întrebi cum faci să eviți apariția cariei de biberon și a complicațiilor asociate acesteia.
Cea mai bună prevenire a cariilor de biberon este să nu le lași să apară niciodată! De aceea, îți recomandăm să începi cu cel mai simplu lucru: învață copilul să se igienizeze corect cavitatea orală atunci când este suficient de abil să o facă singur și ajută-l tu în perioada cât este bebeluș.
Este important să începi îngrijirea orală a sugarului cât mai devreme, pentru a proteja dinții acestuia pe viață.
Printre metodele prin care poți preveni caria de biberon, menționăm:
- Curăță și masează gingiile bebelușului cu un tifon umezit, după fiecare masă.
- Evită băuturile sau alimentele care conțin zahăruri.
- Nu lăsa bebelușul să adoarmă cu biberonul în gură sau neigienizat înainte (pe cât posibil).
- Folosește întotdeauna suzete curate, sterilizate.
- Nu oferi copilului o linguriță sau un pai pe care le-ai utilizat înainte tu pentru a evita schimbul de bacterii prin salivă.
- Când încep să erupă dinții de lapte, periază-i ușor cu o periuță din silicon.
- Programează vizite regulate la dentist pentru curățare și controale dentare, chiar de la apariția primilor dințișori de lapte pe arcada dentară.
- Periază dinții copilului cu o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre, începând de la vârsta de 3 ani a copilului.
- Supraveghează periajul până când copilul poate scuipa și nu înghiți pasta de dinți, în general până în jurul vârstei de 6-7 ani.
- Adoptă și încurajează o alimentație sănătoasă, bazată pe legume și o cantitate rezonabilă de fructe.
Știm că ai multe lucruri la care să te gândești atunci când ai un copil mic, însă, îți recomandăm să pui pe lista de priorități și sănătatea dentară. Chiar dacă vor cădea, dinții de lapte sunt esențiali pentru sănătatea zâmbetului adultului de mâine și nu numai.
Poți începe chiar de azi să faci primul pas responsabil pentru copilul tău, programează o vizită de acomodare la Dentetico! Echipa noastră medicală și personalul dedicat vor transforma experiența celui mic în cea mai frumoasă călătorie către zâmbetul perfect!
Vă așteptăm cu mic, cu mare la Dentetico Brașov!
Ne găsești și pe