Dinții de lapte. Îi extragen la clinică sau acasă? Dentetico îți explică

Deși dacă stăm să derulăm timpul nici nu ne mai aducem aminte de felul în care am procedat noi, ca și copii, în perioada în care ni se mișcau dinții de lapte, iar practicile cu ”legatul dinților cu ața” erau foarte împământenite printre noi, astăzi lucrurile s-au schimbat puțin în această direcție. Alimentația, felul în care s-a dezvoltat corpul uman în ultimele decenii – toate acestea au lăsat un impact și asupra dezvoltării și erupției dinților permanenți. Astfel, prin articolul de astăzi ne dorim să explicăm, punctual cum ar trebui să procedați, în cazul copiilor voștri.

Dinții de lapte. Atunci vs. Acum

Dacă din copilărie nu ne amintim prea bine pierderea tuturor dinților pentru că în general au căzut singuri și fără prea mare bătaie de cap, trebuie menționat că în zilele noastre există din ce în ce mai multe cazuri în care dinții de lapte nu vor să părăsească cavitatea bucală, deși e timpul dinților definitivi să își facă apariția. Acest fapt se datorează evoluției omului, cât și obiceiurilor alimentare cu mult diferite față de cele întâlnite acum 30-40 de ani.

Mulți părinți ajung la Dentetico ușor panicați de faptul că micuțul lor prezintă niște dinți “de rechin”, adică atât dinții definitivi erupți în gură, cât și dinții de lapte încă prezenți. Cu cât este mai devreme descoperit acest aspect, cu atât se poate remedia mai rapid, iar dinții definitivi pot să își capete poziția corectă.

Când recomandăm extracția dinților de lapte, la Dentetico?

După cum am menționat mai devreme, unul dintre cazurile în care se indică extracția unui dinte de lapte sunt cele în care dinții definitivi au apărut deja în cavitatea bucală, iar cei temporari nu au căzut.

Un alt caz este acela în care se dorește accelerarea erupției unui dinte definitiv. Se practică această manoperă în cazul copiilor care au aparat dentar sau cărora urmează să li se monteze un aparat dentar.

Altă situație ce impune extracția unui dinte de lapte este aceea în care acel dinte a suferit un traumatism și nu mai poate primi un tratament conservativ, iar păstrarea lui pe arcadă ar da naștere altor complicații.

Ce trebuie să faceți, cum trebuie să reacționați după extracția dinților de lapte a copiilor?

Indicațiile post-extracționale în cazul unui dinte de lapte sunt diferite și mai puțin restrictive față de cele pentru dinții definitivi, astfel:

  • În cazul extracțiilor la care s-a folosit anestezia prin injecție, pacientul nu are voie să mănânce până când nu dispare efectul anesteziei, pentru a evita riscul mușcării părților moi anesteziate (buze, obraji, limbă);
  • Menținerea unei comprese strâns pe locul extracției între 10 și 30 de minute, în funcție de caz;
  • Se evită în ziua extracției alimentele crocante (biscuiți, sticks-uri, chips-uri), iar periajul se face cu grijă;
  • În cazul accidentării zonei extracției și apariției sângerării, se aplică o compresă sterilă care se ține strâns între dinți între 10 și 20 de minute;
  • De a doua a zi se reiau toate obiceiurile alimentare.

Dorim, ca prin informațiile pe care vi le oferim pe blogul Dentetico să fiți pregătiți și să știți cum să reacționați atunci când micuțul vostru se poate confrunta cu situații atipice în procesul de schimbare al danturii. Pentru că suntem mai mult decât o clinică, pentru că ne dorim ca igiena și sănătatea dentară să fie învățate încă din copilărie, vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări ați avea despre sănătatea orală a micuțului vostru. Astfel, ne puteți scrie pe adresa de email info@dentetico.ro sau ne puteți suna la numărul de telefon 0721904777.

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!