Dinți drepți și sănătoși? Cu siguranță că toți ne dorim să avem un zâmbet impecabil, iar, de multe ori, pentru a-l obține este nevoie de un tratament cu aparat dentar.
Înțelegem că un tratament ortodontic ridică multe întrebări pacienților și, mai ales, părinților care doresc să știe de la ce vârstă se pune aparat dentar și care sunt recomandările din partea medicului ortodont cu privire la reabilitarea funcțională și estetică a zâmbetului.
Medicul specialist ortodont din cadrul clinicii Dentetico Brașov vă răspunde în acest articol la cele mai frecvente curiozități despre tratamentul cu aparat dentar.
Cauze comune pentru apariția dinților strâmbi
Da, mulți adulți și copii prezintă din păcate, dinții strâmbi și nealiniați pe arcadele dentare. Anomalii dentare pot cauza probleme de igienă orală, probleme de vorbire (fonație), de nutriție, dureri de cap și nu numai.
Cauzele comune pentru apariția dinților strâmbi sunt:
- Dimensiunea mică a maxilarelor: dinții nu au suficient spațiu pentru a erupe în poziția corectă.
- Obiceiuri vicioase ale bebelușilor: respirația pe gură, împinsul limbii, suptul degetului sau al suzetei, hrănirea cu biberonul o perioadă îndelungată, respectiv cu mult după vârsta de 2 ani a copilului, pot afecta poziția dinților de lapte pe arcada dentară.
- Traumatisme dentare: în cazul în care un traumatism dentar determină căderea prematură a unuia sau mai multor dinți de lapte, dinții permanenți pot crește mai degrabă strâmbi decât drepți.
- Mușcătura incorectă (malocluzia): un raport incorect între maxilar și mandibulă va determina apariția unui anumit tip de malocluzie și a anomaliilor dentare aferente. Dezechilibrele comune în relația dintre maxilare poartă numele de overbite (supramușcătură, dinții frontali superiori îi acoperă pe cei inferiori) și underbite (dinții anteriori inferiori ies mai în față decât dinții anteriori superiori).
- Genetica și ereditatea: sunt copii care moștenesc de la unul sau ambii părinți anumite trăsături, printre care și dimensiunea oaselor maxilare, forma și dimensiunea dinților, dar pot dobândi și tipul de mușcătură sau alte anomalii dentare, precum dinții strâmbi.
- Igienă orală deficitară: dinții neîngrijiți din cauza unei igiene orale deficitare și îndeosebi cei de lapte, care prezintă o fragilitate crescută, cauzează apariția cariilor și a infecțiilor ce pot conduce la pierderea prematură a unui dinte și la apariția dinților strâmbi, dar și la probleme sistemice.
- Malnutriția: în special la copii, poate duce la o dezvoltare incompletă a oaselor și la carii, aspecte care pot genera anomalii dentare în viitor.
De la ce vârstă se pune un aparat dentar
Aceasta este o întrebare pe care o adresează adesea pacienții. Sunt numeroși factori implicați în stabilirea vârstei la care se pune un aparat dentar. Medicul specialist în ortodonție este cel care decide tratamentul optim pentru copil sau pacientul adult în funcție de severitatea anomaliei, problemele pe care le poate cauza pe viitor etc.
Medicii stomatologi recomandă ca prima vizită a copilului la ortodont să fie realizată în jurul vârstei de 7 ani pentru a evalua ortodontic copilul, a identifica probleme în stadiul incipient și a putea propune o soluție de tratament optimă pentru copil în funcție de dezvoltarea sa.
În timpul și înainte de pubertate, oasele maxilare sunt încă în curs de dezvoltare, iar dinții se mișcă cu mai multă ușurință, astfel încât tratamentul ortodontic poate fi realizat în 2 faze:
Faza ortopedică sau interceptivă – faza 1 – (care se ocupă de problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare) și poate fi realizată începând cu vârsta de 7-8 ani, chiar dacă copilul are încă dentiție mixtă, cu ajutorul disjunctorului și a altor dispozitive ortodontice specifice etapei. În această fază se corectează aspecte dentare funcționale, într-un timp relativ scurt, care creează o bază mai sănătoasă pentru faza a doua a tratamentului, respectiv faza ortodontică.

A doua fază implică, de obicei, montarea unui aparat dentar și începe, de regulă, între 10/11 și 13/14 ani, atunci când copilul are definitivată dentiția permanentă. Însă, nu pentru toți copiii este necesară abordarea ortodontică în două faze, de aceea este important să mergeți cu micuțul la medicul ortodont pentru a vă propune un plan de tratament personalizat.
Tipuri de aparate dentare recomandate pentru copii
Dacă vorbim despre aparate dentare pentru copii, pentru părinți poate fi un proces copleșitor alegerea unui anumit tip. Tocmai de aceea, rolul medicului ortodont este extrem de important pentru reușita cazului.
Enumerăm, mai jos, cele mai utilizate aparate dentare în tratamentele de îndreptare a dinților și corectare a mușcăturii la copii.
Aparat dentar metalic (cu brackeți din metal atașați pe fiecare dinte și conectați printr-o sârmă subțire)
Alegerea clasică de tratament ortodontic care deși nu are cel mai estetic aspect, oferă un înalt grad de eficiență chiar și în cazurile ortodontice complexe.
Aparat dentar ceramic
Este cel cu brackets din ceramică, mai discreți vizual, apropiat de culoarea dinților naturali. Oferind aceleași beneficii ca și în cazul aparatul dentar metalic, dar are o fragilitate crescută a brakeților.
Aparat dentar din Safir (brakeți din Safir)
Are un grad de estetică înalt, foarte discret, similar dinților naturali și prezintă rezistență ridicată datorită materialului din care este realizat.
Aparat dentar autoligaturant (metalic sau ceramic)
Modern, mai estetic (sunt eliminate elasticele și alte accesorii de încărcare de pe dinți), mai confortabil de purtat și mai eficient prin scurtarea duratei tratamentului și mărirea intervalului între vizitele periodice la ortodont.
Alignere dentare
Gutiere ortodontice din plastic special transparent, 100% customizate digital și detașabile, îndreaptă treptat dinții fără brackeți și fire. Alignerele dentare sunt alegerea estetică și confortabilă pentru adolescenții și adulți conștienți de aspectul lor, dar care sunt și foarte riguroși și disciplinați. Acestea trebuie purtate minim 22 de ore pe zi, pot fi scoase cu ocazia mesei și trebuie înlocuite cu un set nou la fiecare 2-3 săptămâni.
La Dentetico Brașov, avem un medic ortodont specializat în tratamentul cu alignere dentare care reușește, cu dedicare și creativitate în profesie, să redea zâmbetele perfecte pacienților noștri care au nevoie de tratament ortodontic.
Există o limită superioară de vârstă la care se mai pot îndrepta dinții prin aparat dentar?
Așa cum am menționat pe parcursul articolului, tratamentul cu aparat dentar poate fi benefic la orice vârstă (odată cu stabilizarea dentiției permanente). De aceea, din ce în ce mai mulți adulți, apelează la acesta pentru a reda zâmbetului estetica și funcționalitatea pierdute.
Ortodonția pentru adulți nu înseamnă doar obținerea unui zâmbet estetic, ci în cazul acestora sunt rezolvate probleme de mușcătură disfuncțională, tulburări ale articulației temporo-mandibulare (ATM), afecțiuni parodontale, ceea ce se traduce în îmbunătățirea calității vieții pacienților.
Așa încât, având opțiuni extrem de estetice și confortabile ca alignerele dentare, nu este niciodată prea târziu pentru a vă îndeplini visul de a avea un zâmbet perfect aliniat și sănătos.
Ne bucură să vă putem oferi astfel de servicii stomatologice inovatoare la Dentetico, pentru că zâmbetul vostru este prioritatea noastră. Vă așteptăm la #clinicazambetelorperfecte pentru un tratament ortodontic la superlativ!
Ne găsești și pe