Protocol de dezinfecție și sterilizare în cabinetul stomatologic. Ești în siguranță, la Dentetico!

Întotdeauna siguranța și protecția voastră, a pacienților Dentetico, a primat pentru noi, însă acum, din cauza situației pandemice la nivel planetar, se impune adoptarea unor măsuri și mai stricte, care să ne ofere siguranța unui mediu de lucru – atât vouă, cât și echipei medicale Dentetico. Ceea ce nu se schimbă este mediul cald și prietenos pe care îl îndrăgiți și care v-a ajutat să treceți peste ”tracul” de stomatolog, dar și excelența personalului medical, care vă oferă cele mai frumoase și bune rezultate.

Pentru a înțelege care este protocolul de sterilizare, dorim să vi-l explicăm pas cu pas, pentru ca atunci când ne vom revedea la Dentetico să petrecem timpul într-un mediu sigur și steril, iar sănătatea zâmbetului vostru să fie obiectivul pe care să ni-l atingem. Ca ghid pentru implementarea protocolului de sterilizare, urmăm cu strictețe reglementările guvernamentale, în materie de decontaminare și sterilizare.

 

Sterilizarea este procesul prin care sunt distruse sau eliminate atât microorganismele cât și sporii acestora.

 

Controlul total al infecțiilor și virusurilor se realizează prin două metode: decontaminare și sterilizare.

Pentru decontaminarea suprafețelor din cabinetul stomatologic și a instrumentarului stomatologic se folosesc substanțe chimice de ultimă generație, al căror spectrul de intervenție și eliminare este foarte larg.

Substanțele dezinfectante utilizate îndeplinesc în mod obligatoriu standardele europene pentru dezinfecție și sunt substanțe cu acțiune bactericidă, virucidă, fungicidă și tuberculocidă (bactericide active pe Candida albicans, fungicide, sporicide, virucide active pe virusul HIV, cel al hepatitei B si C, Adenovirus, Coronavirus, virus Herpex tip 1 precum și tuberculocide active pe Mycobacterium tuberculosis).

Sterilizarea instrumentarului stomatologic presupune etape foarte bine stabilite, pe care personalul medical Dentetico le respectă întocmai:

Pre-sterilizare – aceasta este o etapă obligatorie și importantă deoarece reduce încărcătura microbiană a instrumentelor și evită uscarea contaminanţilor pe instrumente, fapt care ar putea periclita eficiența sterilizării.

Pre-sterilizarea presupune imersia instrumentarului utilizat în recipienți speciali în care se găsesc substanțe puternic dezinfectante, clătirea și uscarea ulterioară a acestuia în mașini automate de curățate – termo-dezinfecție – destinate instrumentarul medical. Mașinile automate reprezintă în acest moment cea mai recomandată metodă de curățare și dezinfecţie.

După ce instrumentele sunt spălate cu detergent enzimatic și clătite, mașina dezinfectează instrumentele ținându-le timp de minimum cinci minute la o temperatură de minimum 93 de grade Celsius, asigurând astfel cel mai înalt grad de dezinfecție termică, și anume A0 = 6000.

După fiecare ciclu de spălare și dezinfectare, mașina oferă un raport în care sunt menționate valorile și timpii pentru fiecare procedură în parte, asigurând astfel că dezinfecția termică a instrumentelor a fost realizată. De asemenea, fiecare ciclu de spălare conține o semnătură digitală unică care certifică dezinfecția instrumentelor.

Urmează apoi inspecția individuală a fiecărui instrument dezinfectat și ambalarea în pungi speciale prevăzute cu marker de sterilizare, iar foliile sunt termo-sigilate.

După sigilare, instrumentele sunt introduse în autoclave clasa B prevăzute cu calculator care monitorizează și înregistrează fiecare detaliu al procesului de sterilizare: pompa vacuum capabilă să atingă nivelul de vid de până la -0,96 bari asigură un ciclu rapid și garantează o sterilizare sigură. La sfârșitul ciclului de sterilizare, imprimantele autoclavelor tipăresc un document care este atașat în registrul de evidență al sterilizării.

Pentru controlul și siguranța maximă a procesului de sterilizare în clinica Dentetico se folosesc indicatori chimici și biologici de sterilizare. Cel mai performant este testul Bowie & Dick, acesta fiind un test este unică folosință.

Vrem să știți că luăm aceste măsuri pentru că suntem conștienți că sănătatea noastră, a tuturor, trebuie să primeze, vrem să simțiți că la Dentetico sunteți în siguranță și că ne gândim la voi și la familiile voastre.

Mai mult, am decis ca în clinica noastră să folosim mijloace tehnice de dezinfecție/sterilizare a spațiilor comune. Am introdus lampa bactericidă cu lumină ultravioletă UV-C, care,  datorită principiului de acțiune, prin care ADN-ul microorganismelor este distrus definitiv, fără a mai exista posibilitatea multiplicării, eficiența dezinfecției cu lumină ultravioletă UV-C atinge valori de până la 99,99% asupra mucegaiurilor, bacteriilor, virusurilor și a altor agenți patogeni prezenți într-un spațiu închis. Mai mult, lampa se folosește pentru dezinfecția aerului și suprafețelor din începere cu încărcătura microbiană mare prin intermediul radiației ultraviolete.

Activitatea in clinica Dentetico se va desfășura cu respectarea procedurii pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 de aceea am implementat un protocol general care sa cuprindă:

Protocol de triaj al pacienților;

Protocol de acces al personalului și pacienților;

Protocol îmbrăcare-dezbrăcare;

Protocol de diagnostic și tratament;

Protocol de dezinfecție a zonelor de lucru;

Protocol de dezinfecție a personalului și pacienților;

Protocol gestionare deșeuri;

Protocol sterilizare;

Pe lângă acest articol amplu, vom introduce pe site-ul nostru și o secțiune pe care o puteți consulta ori de câte ori aveți nevoie, și în care vor fi prezentate toate măsurile pe care le luăm – atât în ceea ce privește protocolul intern, adoptat în clinică, precum și schimbările care se impun în desfășurarea activității, din cauza impactului pandemic.

Suntem conștienți că doar împreună, și rămânând uniți, vom trece cu bine peste aceste timpuri, din care fiecare dintre noi va învăța cu responsabilitate să pună siguranța și sănătatea totdeauna pe primul loc. Abia așteptăm să ne revedem, sănătoși, cu bine!

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Call Now Button