Cuprins:
- Ce este un disjunctor maxilar și ce rol are
- Cui și când este indicată utilizarea disjunctorului dentar
- Ce efecte are disjunctorul maxilar asupra danturii
- Cum se activează disjunctorul dentar
- Ce restricții alimentare există în timpul tratamentului cu disjunctorul maxilar
Ce este un disjunctor maxilar și ce rol are?
Disjunctorul maxilar este un aparat metalic, ce poate avea o parte acrilică, fiind format din două jumătăți, de obicei conectate între ele printr-un șurub plasat în centrul gurii. Acest aparat se fixează de premolarii şi molarii superiori cu ajutorul unor inele metalice cimentate pe dinţi sau prin intermediul gutierelor acrilice, iar rolul său este de a lărgi osul maxilar.
Partea sa activă este șurubul central care va fi activat de către medicul ortodont şi apoi de către pacient sau părinţi, o dată sau de două ori pe zi, timp de câteva săptămâni, în funcţie de planul de tratament stabilit. Acest lucru menține presiunea asupra ambelor jumătăți ale maxilarului, făcându-le să se lărgească și să se depărteze.
Disjunctorul dentar este utilizat în mod special la copii, dar poate fi folosit și în cazul adolescenților și chiar și al adulților. Un alt lucru ce trebuie precizat este că aceste dispozitive sunt personalizate pentru a corespunde nevoilor fiecărui pacient și pentru a se potrivi perfect în gura acestuia.[1][2]
Cui și când este indicată utilizarea disjunctorului dentar?
Disjunctorul maxilar este utilizat în special în cazul copiilor și adolescenților care prezintă următoarele particularități:
- Maxilarul superior este îngust (compresia de maxilar);
- Incongruența dento-alveolară pe maxilarul superior: dinţi mari şi spaţiu insuficient pentru alinierea lor fiziologică, ceea ce determină înghesuiri și alte probleme dentare;
- Ocluzie încrucişată (un tip de malocluzie dentară care, dacă nu este tratată, poate provoca durere, carii și apnee în somn).[2]
Pentru ca dilatarea maxilarului să poată fi realizată cu ușurință trebuie ca sutura medio-palatină să nu fie osificată în totalitate. Tocmai de aceea utilizarea disjunctorului maxilar este recomandată cel mai adesea în cazul copiilor.
Ca regulă generală, este indicat a se folosi cât mai repede posibil după diagnosticare, dar nu mai târziu de aproximativ 13 ani la fete, respectiv 15 ani la băieţi, când sutura este osificată în totalitate. Dacă aparatul este utilizat în copilărie, expansiunea maxilarului se obține mult mai ușor.
Ce efecte are disjunctorul maxilar asupra danturii?
Disjunctorul maxilar poate fi descris cel mai simplu ca fiind un aparat dentar pentru lărgirea maxilarului. El acționează prin exercitarea unei presiuni blânde și constante asupra celor 2 jumătăți ale bolții palatine, ducând la îndepărtarea, puţin câte puţin, a acestora, în spaţiul format având loc depunerea de os nou. Pe măsură ce şurubul este învârtit, el va acţiona pe dinţii laterali superiori şi aceştia vor transmite forţa celor două oase maxilare, realizându-se astfel separarea acestora. Semnul eficienței dilatării este apariția unei diasteme între cei doi incisivi centrali (strungăreața).
Când medicul ortodont consideră că spaţiul format este suficient pentru alinierea dinţilor, el va înceta activarea șurubului. După încetarea activării șurubului, disjunctorul va mai fi menținut timp de 4-6 luni, timp în care are loc formarea osului nou în spațiul creat.
După îndepărtarea disjunctorului, majoritatea pacienţilor au nevoie de tratament ortodontic cu aparat dentar fix pentru obţinerea ocluziei şi aspectului estetic dorit.
Cum se activează disjunctorul dentar?
Activarea disjunctorul maxilar se face cu ajutorul unei cheițe speciale, conform instrucțiunilor medicului specialist, prin introducerea acesteia într-o gaură mică, dar vizibilă, a șurubului și rotirea sa până apare o nouă gaură. Dacă nu apare un nou orificiu, înseamnă că rotația nu este finalizată.
Atenție! Cheia se rotește spre partea din spate a gurii, spre gât. Este foarte important să nu întorci cheia spre partea din față a gurii înainte de a o scoate, altfel riști să dezactivezi aparatul. Pentru a evita acest lucru, scoate cheia din orificiu imediat ce observi că nu mai poate fi mișcată înapoi!
Activarea disjunctorului nu ar trebui să provoace durere. Este posibil să apară o ușoară senzație de presiune de-a lungul cerului gurii sau o senzație de furnicături în dinți, ce se poate extinde în sus, până la nas sau la ochi, dar aceasta ar trebui să dispară după câteva minute.[2]
Ce restricții alimentare există în timpul tratamentului cu disjunctorul maxilar?
Sunt anumite restricții alimentare de care trebuie să se țină cont după aplicarea disjunctorului maxilar. Alimentele lipicioase și cele care generează o mulțime de particule mici, precum nucile, ar trebui evitate. De asemenea, nu este indicat consumul de alimente tari precum merele sau morcovii.
În cazul în care se consumă totuși astfel de alimente, este indicat ca acestea să fie tăiate în bucăți mici înainte.
Dacă ai un copil care obișnuiește să ronțăie obiecte dure, cum ar fi creioanele, încearcă să-l ajuți să renunțe la acest obicei și explică-i că poate duce la deteriorarea aparatului.[2]
Tratamentul ortodontic, realizat la timp, oferă întregii cavități bucale alinierea și normalitatea dinților. În unele cazuri, aplicarea disjunctorului maxilar este o etapă esențială pentru succesul tratamentului ortodontic. Un consult de specialitate realizat de specialistul Dentetico te poate ajuta să afli dacă și copilul tău are nevoie de un astfel de aparat și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a te asigura că acesta va avea un zâmbet frumos și sănătos.
Iubim să lucrăm pentru voi, pentru că ne dorim ca toți pacienții noștri să se bucure de un zâmbet perfect. Ne puteți scrie la adresa de email info@dentetico.ro sau ne puteți suna la numărul de telefon 0721904777 pentru mai multe informații sau programări.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău.
Bibliografie:
- „Palate Expander: Uses, Types & Adjusting.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23502-palate-expander. Accessed 8 Nov. 2022.
- Whelan, Corey. „All about Palate Expanders.” Healthline, Healthline Media, 7 Dec. 2020, www.healthline.com/health/palate-expander. Accessed 8 Nov.
Ne găsești și pe