Adiția de Os: Ce presupune și când este folosită? Dentetico îți explică

Ceea ce ne place extrem de mult la comunitatea Dentetico este că am crescut împreună, iar acest lucru îl resimțim prin întrebările pe care le primim din partea pacienților noștri, care au văzut transformările pe care le realizăm în clinica noastră și doresc să afle mai multe informații despre procesul restaurării zâmbetelor.

Pentru că serviciile de implantologie și chirurgie dentară realizate în clinica noastră sunt foarte apreciate de cei care au fost deja la Dentetico, dorim astăzi să vă vorbim despre un procedeu pe care îl realizăm ori de câte ori este nevoie: adiția osoasă.

Ce presupune adiția osoasă?

Adiția osoasă este procesul prin care refacem cantitatea de os maxilar topit sau distrus. Foarte des apelăm la adiția osoasă în cazul unui implant dentar, în momentul în care radiografiile și/sau tomografia dentară arată că pacientul are un maxilar fragil, scurtat sau subțiat ca urmare a pierderii osoase.

Atunci, medicul specialist implantolog realizează  o intervenție chirurgicală prin care augumentează masa osoasă, în vederea pregătirii terenului pentru implantul dentar. Sunt mai multe cauze care generează pierderi de os, iar printre acestea putem enumera: procesului fiziologic de îmbătrânire, purtarea unor proteze mobile  pe termen lung, dinți lipsă, boală parodontală sau ca rezultat al unui accident.

Tipuri de grefe osoase:

Adițiile osoase implică adăugarea unei cantități de os de diferite origini (uman, animal, artificial), corespunzătoare defectului existent în zona maxilarului care urmează a fi tratată,  pentru a putea obține  lățimea și grosimea necesare implantării.

În clinica noastră realizăm mai multe tipuri de grefe osoase:

  • Autogrefa (os uman din propriul organism)
  • Alogrefa (os uman de la alt organism)
  • Xenogrefa (os de origine animală – bovin, porcin, cabalin)
  • Aloplastica (os sintetic)

Procedura de grefare a osului

Această procedură este diferită, în funcție de tehnica de grefare la care se apelează.

Spre exemplu, dacă se folosește tehnica autogenă (os uman din propriul organism) , specialiștii noștri în implantologie și chirurgie vor  face o mica incizie in zona donatoare (bărbie, șold, picior) pentru a colecta un bloc de  os, corespunzător cantitativ defectului care urmează a fi tratat.

Operația de colectare a osului se realizează sub anestezie (locală sau generală) și pacientul nu are niciun disconfort sau durere în timpul operației.

A doua parte implică realizarea unei incizii în zona gingivală, unde urmează a se implanta osul, pentru a expune osul maxilar. Chirurgul fixează grefa osoasă, o acoperă cu membrane și suturează gingia. Avantajul principal al acestei proceduri este că nu există risc de respingere, fiind os din propriul corp.

PRF sau ”lipiciul” care grăbește vindecarea după realizarea adiției osoase

Fibrina bogată în trombocite sau PRF este un tip de „lipici“, folosit în chirurgia dentară, care ajuta la grăbirea procesului de vindecare. Se realizează din sângele pacientului, care este pus în eprubete, iar apoi centrifugat. Am scris despre această procedură, pe care o utilizăm și noi în clinica noastră, aici!

Ceea ce am învățat de-a lungul timpului este că tehnologia a avansat enorm, și a venit în sprijinul nostru cu o serie de tehnici și modalități prin care putem reconstrui zâmbetele pacienților noștri. Având acces la informație, având o echipă de specialiști și materiale de cea mai înaltă calitate, ascultând dorințele și nevoile pacienților noștri, la Dentetico putem spune că nu există nu se poate! Suntem aici, pentru a-ți oferi zâmbetul pe care ți-l dorești!

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!