Radiografia panoramică – ce este, când se recomandă și cât de sigură este investigația imagistică

Un zâmbet frumos și sănătos pornește de la grija constantă față de sănătatea orală prin gesturi simple: o rutină corectă de igienă orală zilnică și controlul periodic la medicul stomatolog. Pentru că ne dorim ca pacienții să înțeleagă complexitatea și importanța controlului periodic, în acest articol vom detalia despre radiografia dentară – ce este, când […]

Un zâmbet frumos și sănătos pornește de la grija constantă față de sănătatea orală prin gesturi simple: o rutină corectă de igienă orală zilnică și controlul periodic la medicul stomatolog.

Pentru că ne dorim ca pacienții să înțeleagă complexitatea și importanța controlului periodic, în acest articol vom detalia despre radiografia dentară – ce este, când se recomandă și cât de sigură este această investigație imagistică.

Radiografia panoramică este unul dintre instrumentele importante în prevenția dentară și în diagnosticarea corectă a problemelor dentare care, doar prin simplul examen clinic oral, ar putea să rămână neidentificate.

Ce este o radiografie panoramică

Radiografia panoramică, denumită și ortopantomografie, este o investigație imagistică efectuată la recomandarea medicului stomatolog, după examenul clinic oral. Aceasta are scopul de a evalua în detaliu starea de sănătate orală a pacientului și de a oferi un diagnostic precis înainte de planificarea tratamentului stomatologic.

O radiografie panoramică dentară este o investigație bidimensională (2D) care surprinde întreaga cavitate bucală, adică ambele arcade dentare, într-o singură imagine (dinții, maxilarul superior și inferior, țesuturile înconjurătoare, sinusurile).

Astfel, medicul stomatolog are o vedere amplă asupra danturii și poate identifica în mod corect probleme dentare.

La Dentetico Brașov, ne dedicăm timp ca să le explicăm pacienților cât de importantă este radiografia panoramică pentru un plan de tratament personalizat, care le oferă predictibilitatea rezultatului final și eficientizarea vizitelor la cabinet.

Cele mai comune situații în care radiografia panoramică este recomandată de medicul stomatolog

Așa cum am subliniat anterior, radiografia panoramică este un instrument obligatoriu în cadrul consultației de specialitate pentru că fără aceasta nu putem avea o imagine completă asupra sănătății danturii.

Medic stomatolog explica pacientului interpretarea radiografiei panoramice
Radiografia panoramică permite o analiză în detaliu a sănătății dentare și permite medicului stomatolog să identifice tratamentele potrivite și adecvate fiecărui pacient

Medicul stomatolog recomandă efectuarea unei radiografii panoramice întrucât aceasta acoperă o zonă mai largă decât o radiografie intraorală convențională și, astfel, furnizează mai multe informații valoroase despre:

  • poziționarea dinților și alte anomalii osoase,
  • existența unor dinți incluși,
  • carii dentare interdentare,
  • infecții la nivelul rădăcinilor dinților,
  • tumori la nivelul maxilarelor și cancer oral,
  • tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM),
  • infecții în sinusuri / sinuzită,
  • prezența chisturilor dentare,
  • sănătatea gingiilor – retracții gingivale masive, boală parodontală.


De asemenea, radiografia panoramică poate ajuta medicul dentist în planificarea tratamentului individualizat pentru extracții dentare, aparat dentar, implant dentar, proteze dentare totale și parțiale etc.

Cum se face mai exact o radiografie panoramică

Deși pare un demers complex, le explicăm pacienților că nu au nevoie de nicio pregătire specială înainte de a efectua o radiografie panoramică, procedura fiind finalizată în câteva minute (tot procesul) și nu implică restricții în desfășurarea activităților zilnice.

Astfel, înainte de a intra în încăperea unde se va efectua radiografia, se îndepărtează bijuteriile, ochelarii, cureaua sau alte obiecte metalice care ar putea interfera cu imaginile radiografice. Apoi, pentru a proteja corpul de expunerea la radiații, radiologul va securiza pacientul cu un șorț de plumb.

Odată protecția asigurată, pacientul este poziționat corect în raport cu aparatul, poziționarea corectă a dinților și capului fiind esențială pentru obținerea unei imagini clare.
De asemenea, timp de 10 – 20 de secunde, pacientul trebuie să stea nemișcat complet pentru ca aparatul să realizeze corect programul și să obțină imagini nemișcate, de înaltă calitate.

Diferența între radiografia dentară și cea panoramică

Există mai multe tipuri de radiografii dentare, printre care și radiografia panoramică, apreciată pentru versatilitatea și complexitatea informațiilor oferite despre sănătatea danturii într-o singură imagine.

Radiografia dentară poate fi tradițională (realizată pe film) sau digitală (realizată computerizat cu ajutorul senzorilor digitali), așa cum este și radiografia panoramică, ce utilizează cu 80% până la 90% mai puține radiații în comparație cu cea tradițională pe film.

De asemenea, spre deosebire de o radiografie intraorală tradițională în care detectorul de film este plasat în interiorul cavității bucale, în cazul radiografiei panoramice, un aparat cu raze X panoramice proiectează un fascicul rotativ pe deasupra capului pacientului (exterior cavității bucale) care înregistrează informația pe un film digital încorporat în aparat.

Așa încât, disconfortul pacientului în cazul radiografiei panoramice digitale este minim și rata de eroare și repetare minime. Procesul este nedureros, rapid și ușor de efectuat chiar și de către pacienții care prezintă un reflex de vomă accentuat.

În plus, imaginile sunt stocate digital și transmise electronic medicului dentist, eliminând riscul pierderii sau deteriorării calității filmului, ca în cazul radiografiei dentare tradiționale pe film.

Ce preț are investigația

Radiografia panoramică poate fi realizată de către pacienți digitalizat, cu tehnologie imagistică de ultimă generație, chiar în cadrul clinicii Dentetico Brașov, eliminând deplasările în altă locație, demers care necesită timp în plus și o grijă suplimentară.

Fiind parte dintr-un plan de tratament personalizat, medicul stomatolog poate propune un set de investigații de imagistică dentară, printre care și radiografia panoramică.

Prețul investigației pentru pacienții clinicii este de 100 lei, însă alte centre pot practica diverse costuri.

Cât de sigură este radiografia panoramică și cât de des poți să o faci

Printre avantajele digitalizării în imagistica medicală modernă se regăsește și expunerea pacienților la o cantitate foarte mică de radiații în realizarea radiografiei panoramice.

Pentru comparație, studiile de specialitate compară efectuare unei radiografii dentare digitale cu un zbor dus-întors de 2 ore, sau cu expunerea la radiațiile existente în mediul înconjurător timp de 1-2 zile.

barbat in timpul radiografiei panoramice
Radiografia panoramică este sigură pentru sănătate și presupune o investigație imagistică de scurtă durată și confortabilă

Frecvența efectuării radiografiilor panoramice depinde de nevoile fiecărui pacient, de tipul de probleme dentare și de etapele de tratament.

De regulă, pentru controale de rutină în condiții optime de sănătate orală, o radiografie panoramică poate fi recomandată chiar și la un interval de 3-5 ani, dar nu mai devreme de 2 ani.

În cazul în care pacientul urmează un tratament complex, în funcție de evoluția tratamentului, medicul stomatolog poate solicita efectuarea de radiografii panoramice în anumite etape pentru a urmări evoluția acestuia.

Radiografia panoramică în sarcină

În cazul în care o pacientă este însărcinată, aceasta trebuie să anunțe medicul stomatolog înainte de a efectua o radiografie panoramică.

În funcție de contextul clinic, medicul dentist poate decide să amâne efectuarea radiografiei până după sarcină, cu excepția cazului în care este absolut necesară.

Măsurile sunt luate pentru sănătatea și siguranța fătului, deși, astăzi, grație tehnologiei imagistice avansate cu expunere minimă la radiații, radiografia panoramică digitală este considerată ca o metodă cu riscuri minime chiar și pentru femeia însărcinată (conform Agenției Internaționale de Energie Atomică).

Restricții și alte informații pentru pacienți

Radiografia panoramică nu oferă informații precise și detaliate despre fiecare dinte în parte sau despre mușchi, spre exemplu. Tocmai de aceea, în cazul în care medicul stomatolog necesită informații adiționale, poate solicita realizarea unei tomografii computerizate, îndeosebi, CT-ul dentar cu fascicul conic (CBCT).

CBCT este un examen imagistic tridimensional, extrem de detaliat pentru zona capului, utilizat pentru tratamentele cu aparat dentar, tratamente pentru tulburări ale ATM, pentru tratament cu implant dentar sau dinți ficși în 24 de ore, afecțiuni parodontale avansate, chirurgie endodontică, chirurgie oro-maxilo-facială etc.

În ceea ce privește leziunile mici, precum cariile dentare, medicul stomatolog poate recomanda și o radiografie pe un singur dinte care prezintă informația specifică pentru acea patologie.

Așadar, le spunem pacienților noștri să privească radiografia panoramică ca pe o parte integrantă a planului de tratament, fără de care nu am putea să le oferim o evaluare corectă și transparentă a sănătății orale, iar acest lucru se răsfrânge și asupra costurilor tratamentului, care, pe parcurs, ar putea să crească.

La Dentetico, ne dorim ca fiecare pacient să simtă că lucrăm pentru el și că tot ceea ce facem, zi de zi, este pentru a-i reda zâmbetul perfect.

Lasă-ne să lucrăm pentru tine! Programează-te acum la o consultație de specialitate la Dentetico Brașov, Clinica Zâmbetelor Perfecte, locul în care pasiunea pentru zâmbet transformă vieți.