Disfunctionalitatea articulatiei Temporo-mandibulare

Nevralgia dentară: ce înseamnă, de ce apare și cum se tratează?

14 iul. 2023 Blog

Nevralgia dentară este o afecțiune dureroasă care poate afecta calitatea vieții și poate cauza disconfort semnificativ. În acest articol, vom explora diferite aspecte ale nevralgiei dentare, inclusiv tipuri, cauze, simptome și tratamente disponibile. De asemenea, vom oferi sfaturi privind precauțiile pe care le puteți lua pentru a preveni apariția nevralgiei dentare și un apel către programarea la Dentetico pentru tratament specializat.

Tipuri de nevralgii dentare:

Există mai multe tipuri de nevralgii dentare, inclusiv nevralgia trigeminală, nevralgia postherpetică și nevralgia de trigemen. Fiecare tip are caracteristici specifice și poate provoca dureri severe în zona feței și a maxilarului. Este important să obțineți un diagnostic adecvat pentru a determina tipul de nevralgie dentară și pentru a începe tratamentul corespunzător.

Cauzele nevralgiei dentare:

Cauzele nevralgiei dentare pot fi diverse și pot varia de la afecțiuni dentare comune până la probleme mai complexe. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale nevralgiei dentare includ:

 • Infecții dentare: Caria dentară, care este cauzată de bacteriile care descompun smalțul și dentina dintelui, poate duce la apariția unei infecții. Infecțiile dentare pot afecta nervii și țesuturile înconjurătoare, provocând nevralgie dentară.
 • Abcesul dentar: Un abces dentar este o infecție purulentă care se formează în jurul rădăcinii unui dinte. Acesta poate provoca inflamație și iritare a nervului, generând durere intensă și nevralgie.
 • Leziuni sau traume: Loviturile sau traumele suferite în zona feței sau maxilarului pot afecta nervii dentari și pot cauza nevralgie. De exemplu, o lovitură puternică la nivelul maxilarului în urma unui accident sau a unui eveniment sportiv poate provoca durere și disconfort persistent.
 • Bruxismul: Bruxismul, care este obiceiul de a scrâșni sau de a strânge dinții în timpul somnului, poate exercita presiune excesivă asupra dinților și a nervilor dentari, declanșând nevralgia dentară.
 • Probleme ale canalului radicular: Infecțiile sau inflamațiile în zona canalului radicular pot irita nervul dentar și pot provoca nevralgie. De exemplu, o infecție netratată a canalului radicular (abces periapical) poate duce la apariția durerii severe.
 • Reacții la procedurile stomatologice: Anumite proceduri stomatologice, cum ar fi obturațiile sau tratamentele de canal, pot provoca reacții adverse și pot declanșa nevralgie. Aceasta poate fi rezultatul unei răspunsuri inflamatorii la intervenția dentară sau la substanțele utilizate în timpul procedurii.

Simptomele nevralgiei dentare:

Simptomele nevralgiei dentare pot varia de la persoană la persoană și pot fi influențate de cauza și severitatea afecțiunii. În general, simptomele nevralgiei dentare pot include următoarele:

 • Durere facială sau maxilară: Durerea este un simptom comun al nevralgiei dentare. Poate fi o durere constantă, surdă sau pulsantă, localizată în zona feței și a maxilarului afectată. Durerea poate fi însoțită de o senzație de presiune sau senzație de arsură în zona respectivă.
 • Sensibilitate la temperaturi extreme: Persoanele cu nevralgie dentară pot simți o sensibilitate crescută la temperaturile extreme. Alimentele sau băuturile calde și reci pot provoca senzații de durere sau disconfort intens.
 • Sensibilitate la alimente dulci sau acide: Un alt simptom comun este sensibilitatea la alimente dulci sau acide. Aceste alimente pot provoca senzații de durere sau furnicături în zona afectată.
 • Senzație de amorțeală sau furnicături: Unele persoane pot experimenta senzații de amorțeală sau furnicături în zona feței sau a maxilarului afectată de nevralgie dentară.
 • Dificultăți în deschiderea gurii: În unele cazuri, nevralgia dentară poate provoca dificultăți în deschiderea gurii. Aceasta poate fi însoțită de senzația de strângere sau rigiditate în mușchii maxilarului.
 • Durere la mestecare: Persoanele cu nevralgie dentară pot simți durere la mestecare sau la aplicarea presiunii asupra zonei afectate.

Factori de risc pentru apariția nevralgiei dentare:

Există anumiți factori care pot crește riscul de a dezvolta nevralgie dentară. Printre aceștia se numără prezența unei infecții dentare netratate, deteriorarea nervilor datorată intervențiilor dentare anterioare sau expunerea la traume la nivelul feței sau maxilarului. De asemenea, persoanele care suferă de boli dentare cronice, cum ar fi cariile sau gingivita, pot fi mai susceptibile la dezvoltarea nevralgiei dentare.

Tratament/Remedii pentru nevralgia dentară:

Tratamentul nevralgiei dentare poate varia în funcție de cauza și gravitatea afecțiunii. Opțiunile de tratament pot include administrarea de analgezice și medicamente anticonvulsivante pentru a ameliora durerea și inflamația, aplicarea de comprese calde sau reci pe zona afectată și evitarea alimentelor sau băuturilor care pot agrava simptomele. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală sau tratamentul de specialitate pentru a rezolva problema subiacentă.

Precauții privind nevralgiile dentare:

Pentru a preveni apariția nevralgiei dentare, este important să aveți o igienă orală adecvată, să vizitați regulat dentistul pentru controale și curățare profesională, să evitați traumatismele la nivelul feței și maxilarului și să tratați imediat orice infecție dentară sau afecțiune orală.

Apelați la Dentetico pentru tratament specializat:

Pentru un diagnostic precis și un tratament de încredere al nevralgiei dentare, vă recomandăm să programați o consultație la Dentetico. Echipa noastră de experți în stomatologie vă poate ajuta să găsiți soluții eficiente pentru a vă elibera de durerea și disconfortul nevralgiei dentare. Contactați-ne astăzi pentru a programa o întâlnire și pentru a începe drumul către o sănătate orală optimă.

Nevralgia dentară poate fi o afecțiune dureroasă și inconfortabilă, dar există opțiuni de tratament și măsuri preventive pe care le puteți lua pentru a o gestiona eficient. Respectați recomandările profesioniștilor din domeniul stomatologiei și căutați ajutor de specialitate pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament și îngrijire pentru nevralgia dentară. Programați o consultație la Dentetico și scăpați de durere pentru a vă bucura de un zâmbet sănătos și fericit.

Search

+
Call Now Button