Care este principala cauză a acestei boli?
Studiile realizate de The Institute for Scientific Information au arătat că această afecțiune orală este strâns legată de tratamentul cu biofosfonați – medicamente recomandate în afecțiuni precum Osteoporoza, boala Paget și hipercalcemia de orice cauză.
Astfel, pacienții care urmau tratatment cu biofosfonați, iar în timpul acestui tratament au mers la medicul stomatolog pentru o extracție sau o lucrare dentară, au observat degradarea rapidă a țesuturilor osoase și gingivale, post-intervenție, și implicit necrozarea acestora.
Care sunt cele mai frecvente simptome cauzate de utilizarea biofosfonaților?
Cel mai frecvent simptom prezent la pacienții cu osteonecroză maxilară a fost durerea, urmat de secreții purulente, fistulă oroantrală, edem și febra. Însă, există și cazuri în care osteonecroza maxilară să fie asimptomatică, putând fi depistată în urma controalelor de rutină.
Care este tratamentul recomandat în astfel de situații?
Tratamentul necesar trebuie instituit de urgenţă. El constă în reabilitare orală, prin combaterea infecţiei şi măsuri chirurgicale de îndepărtare a sechestrului osos, urmate de debridarea zonei din jurul acestuia.
Decizia de întrerupere a tratamentului cu bifosfonaţi trebuie luată în urma instituirii unui consult interdisciplinar, format dintr-o echipă cu medicul care a recomandat tratamentul cu biofosfonați, un specialist în chirurgie maxilo-facială şi medicul de familie, care cunoaşte cel mai bine istoricul bolii pacientului, comorbidităţile acestuia şi schema terapeutică individualizată fiecărui caz.
În vederea evitării efectelor adverse induse de terapia cu bifosfonaţi administrată pe termen lung, este necesară monitorizarea în dinamică a acestor cazuri, la interval de timp specific, după cum urmează:
- la o lună se evaluează aderenţa la tratament;
- la trei luni se efectuează radiografia panoramică iniţială şi se dozează markerii de remodelare osoasă;
- la şase luni se efectuează radiografia panoramică la pacienţii cu risc şi se dozează din nou markerii de remodelare osoasă;
- la un an se evaluează densitatea minerală osoasă prin examinare DXA.
Recomandarea noastră este ca înainte de fiecare consult la Dentetico, să spuneți medicului curant toate tratamentele pe care le urmați în perioada respective, pentru a lua cele mai bune decizii în tratarea cazului. Din nou, dorim să evidențiem cât de importantă este vizita periodică la medicul stomatolog și ce impact pozitiv poate avea asupra stării de sănătate. La Dentetico lucrăm pentru zâmbetele sănătoase ale pacienților noștri.
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe