Să îmi fac detatraj dacă sufăr de parodontoză? Dentetico îți explică

Boala parodontală nu se instalează dintr-o dată. Organismul și cavitatea bucală ne trimit semne, iar dacă nu le ignorăm, și luăm măsurile necesare, acestea pot opri din evoluție boala. Avem foarte mulți pacienți care sunt reticenți cu privire la beneficiile detartrajului – dacă acesta este recomandat, sau dacă, din contra, nu este indicat, în boala parodontală: iar prin articolul de astăzi dorim să vă prezentăm toate beneficiile și recomandările cu privire la această metodă de igienizare profesională.

Detartrajul, un pas esențial în prevenția bolii parodontale

Detratrajul pare o manoperă banală la prima vedere, însă aceasta are un rol deosebit de important în prevenţia apariţiei unor boli, dintre care cea mai importantă, de departe, este boala parodontală.

Efectuarea detartrajului în mod regulat, la intervale stabilite de medicul stomatolog în funcţie de calitatea salivei şi a obiceiurilor alimentare este fundamentală pentru a proteja dantura de efectele negative pe care le poate provoca depunerea tartrului.

Tartrul este un compus dur, calcifiat, ce irită gingia în momentul în care se cantonează la nivelul acesteia. De aceea, unii pacienţi care nu efectuează în mod regulat detartraj prezintă sângerare gingivală în momentul periajului sau atunci când consumă alimente dure.

Confuzii cu privire la beneficiile detartrajului

Există unele nelămuriri ale efectelor, beneficiilor şi urmărilor detratrajului, astfel că le vom sintetiza în cele ce urmează:

  • Dinţii devin mai albi şi mai curaţi odată cu efectuarea detartrajului, însă pot să fie uşor sensibili. De asemenea, interdentar, în locul ocupat de tartru, se vor vedea spaţii negre libere. O parte din acestea vor fi umplute treptat, cu gingia ce va urca perioada următoare.
  • După efectuarea detratrajului, se va putea vedea clar dacă la nivelul dinţilor există pete sau carii ce trebuie tratate. Petele dispar în urma detartrajului pe când cariile vor rămâne.
  • Detartrajul este recomandat să fie făcut la fiecare 6 luni. Acest interval poate însă să difere de la un pacient la altul. De exemplu, odată cu înaintarea în vârstă, saliva devine mai bogata în minerale, astfel că riscul de formare a tartrului dentarcreşte.
    Pe de altă parte, consumul de alimente dure scade riscul formării tartrului pe când masticaţia unilaterală (doar pe o anumită parte) duce la formarea de tatru pe partea contralaterală, prin lipsa solicitării şi spălării de către salivă a detritusurilor. Utilizarea mijloacelor secundare de igienizare (aţă dentară, duş bucal, apă de gură) reduce formarea tartrului şi a plăcii bacteriene, pe când pH-ul ridicat al salivei încurajazează formarea acestora.

Așadar, dragii noștri, așa cum mergem la medic pentru orice altă problemă de sănătate, așa trebuie să privim și relația cu medicul stomatolog, și asta pentru că un zâmbet sănătos este rezultatul muncii dintre pacient și medic. Vă așteptăm din suflet, la Dentetico, pentru a vă oferi un zâmbet perfect, iar ceea ce știți deja este că vom încerca să găsim rezolvare pentru toate problemele voastre. Noi vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0721904777 sau ne puteți scrie pe adresa de email info@dentetico.ro.

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!