Fractura dentară. Ce este și cum trebuie să reacționăm
Fractura dentară reprezintă un eveniment în urma căruia o bucată de dinte se detașează complet. Fracturile pot fi nepenetrante (un caz mai puțin grav) sau penetrante (cu interesare de camera pulpară, care necesită mai multe intervenții, adesea complicate).
Desi aceasta situație constituie adesea motiv de panică, trebuie să știți că bucățile rupte pot fi lipite, dintele final funcționând ca unul normal. Această variantă cu reatașarea bucății rupte este cea mai bună opțiune, având și o rată de succes foarte mare.
Și nu în ultimul rând, este de preferat o abordare de conservare, tratamentele invazive nefiind necesare în multe din aceste cazuri.
Fractura dentară la copii. Ce trebuie făcut imediat după accident
Este firesc să resimțim panică în urma unui accident, însă trebuie să ne concentrăm pe remedierea situației. În cazul copiilor care au suferit fractură de dinte, părinții trebuie să-și mențină calmul și să caute bucățile care s-au desprins.
În urma recuperarii, fragmentele trebuie să fie păstrate într-un recipient în ser fiziologic, acesta având rolul de a evita deteriorarea sau uscarea bucății de dinte. De asemenea, este importantă păstrarea igienei orale (pentru a impiedica inflamația gingivala) până când pacientul ajunge la stomatolog. Există tendința de a evita spălatul pe dinti, de exemplu, însă nu este necesar.
Fractura dentară. Ce proceduri sunt realizate la cabinetul stomatologic
- Radiografie – pentru ca medicul să se asigure că nu e afectată camera pulpară și că nu există fractură la nivelul rădăcini
- Periaj corespunzător – pentru a curăța și igieniza zona
- Reatașare fragment: inițial se fac probe pentru a potrivi fragmentul desprins, apoi va fi izolat câmpul operator cu o foaie de cauciuc (creând un mediu uscat), se va igieniza fragmentul, după care se va condiționa cu diverse substanțe pentru a-l pregăti de atașare, și aceleași proceduri vor fi aplicate în aceeași ordine și pe dinte, iar după aplicarea stratului de adeziv urmează lipirea propriu-zisa cu ajutorul materialelor fotopolimerizabile
- Se poate apela și la fațetele din ceramică. Aceste restaurări acoperă toată suprafața externă a dinților refăcând forma dinților afectați. În cazul fracturilor dentare mai ample, dar care nu afectează pulpa dintelui, dintele fracturat poate fi restaurat prin coroane dentare. Aceasta manoperă include mai multe ședințe.
- În prima ședință pacientul este chemat pentru a șlefui (a pregăti) dintele pentru viitoarea coroană dentară, iar în a doua ședință pacientul este chemat pentru a proba viitoarea coroană dentară.
- În prima ședință pacientul pleacă cu o coroană provizorie până când coroana definitivă va fi gata, ceea ce implică și etape de laborator.
Există metode de tratament și metode restaurative pentru orice problem apărută la nivelul cavității bucale, tot ceea ce trebuie să faceți, în cazul unui eveniment traumatic, este să veniți cât mai urgent la Dentetico, iar de acolo, medicii noștri vor prelua controlul. Suntem aici, pentru fiecare din voi, gata să vă oferim un zâmbet sănătos!
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!
Ne găsești și pe