Etapa finală în tratamentul ortodontic: gutiera de contenție. Ce este și cât trebuie purtată?

Ne bucură foarte mult când vedem deschiderea pacienților noștri către tratamentul ortodontic, semn că noi, ca societate, am început să ne educăm în această direcție, iar acesta nu poate să fie decât un semn de normalitate pe care ni-l dorim noi, ca medici stomatologi.

În articolul postat astăzi pe blogul clinicii Dentetico vrem să vorbim despre etapa finală a tratamentului ortodontic: gutiera de contenție. Ce este aceasta și cât trebuie purtată? Vom răspunde la aceste întrebări, în articolul nostru, de astăzi.

Gutiera de contenție este una din variantele de aparate de contenție ce se poartă după ce s-a încheiat tratamentul ortodontic activ. În primele luni după ce s-a finalizat purtarea aparatului dentar, riscul de a recidiva este mare, tocmai de aceea este foarte important ca imediat după terminarea tratamentului să purtăm o formă sau alta de contenție. De asemenea, la început, gutiera de contenție trebuie purtată atât pe timpul zilei, cât și noaptea. Ulterior, aceasta va fi recomandată doar pe timpul nopții. Însă, toate aceste lucruri se vor stabili doar împreună cu medicul ortodont, în funcție de anomaliile dentare pe care le aveai înainte să porți aparatul dentar.

Tipuri de contenție

  • Mobilă
  • Fixă

Cea mobilă este foarte asemănătoare cu aparatul dentar invizibil și este realizată dintr-o gutieră transparentă, care se atașează pe dinți. Contenția mobilă se poate detașa ușor și este foarte important să o îndepărtezi atunci când trebuie să mănânci, pentru a evita deteriorarea și spargerea acesteia.

Contenția fixă este realizată dintr-un aliaj metalic și este atașată pe partea interioară a dinților din față. Atunci când alegem o astfel de contenție este foarte important să realizăm o igienă dentară cât mai corectă, după fiecare masă și să utilizăm mijloacele adjuvante de curățare, precum apa de gură sau dușul bucal.

Cât timp trebuie purtată gutiera de contenție?

În primele 2-3 luni, gutiera de contenție se poartă tot timpul. Aceasta se dă jos doar pentru a lua masa sau a ne spăla pe dinți. Apoi următoarele luni se poartă doar noaptea. Durata purtării unei gutiere de contenție depinde de felul și gravitatea anomaliei tratate. În principiu se renunță la purtarea acesteia treptat, pentru a tatona riscul de recidivă.

Ne dorim ca fiecare serviciu pe care îl oferim pacienților Dentetico să ne apropie cât mai mult de dezideratul nostru: zâmbete perfecte, pentru că experiența noastră ne-a demonstrat că acest lucru este 100% realizabil, atunci când, în îndeplinirea obiectivului nostru conlucrează profesionalismul medicilor și tehnologia.

Te așteptăm la Dentetico, pentru că…

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!

Search

+
Call Now Button