Astăzi vrem să vorbim despre abcesul dentar; care sunt cauzele apariției, care sunt simptomele, dar și cum îl putem trata. În primul rând trebuie să știm că abcesul dentar este o infecție dureroasă la rădăcina unui dinte sau, se poate situa și între gingie și un dinte. De asemenea, abcesul dentar este cauza cel mai frecvent întâlnită în cazul durerilor dentare severe, însă alte cauze ale apariției abceselor dentare pot fi și traumatismele dentare, gingivita sau boli ale gingiilor.
Dacă nu tratăm, încă din primele faze, abcesul dentar poate provoca deteriorări ale smalțului dentar, lucru ce permite bacteriilor să supra-infecteze centrul dintelui (numit pulpă, de aici venind și denumirea de pulpită). Mai mult, infecția se poate răspândi și la rădăcina dintelui, la oasele de susținere ale dintelui.
Există trei tipuri de abces dentar:
- Abces gingival:– abcesul este doar în țesutul gingiei și nu afectează dintele sau ligamentul periodontal.
- Abcesul periodontal:acest abces pornește din structura de suport a osului dintelui.
- Abcesul periapical:acest abces este localizat în pulpa moale a dintelui
Care sunt cauzele abcesului dentar?
Frecvent, din resturile de hrană se formează bacterii care există în placa dentară. Aceste resturi, în combinaţie cu saliva, se lipesc pe dinţi şi îi atacă.
Dacă placa dentară nu este îndepărtată în mod regulat şi corect prin perierea dinţilor şi folosirea aţei dentare, bacteriile se înmulţesc şi pătrund prin ţesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei, cauzând abcesul dentar.
Care sunt simptomele unui abces dentar?
Unul din cele mai des întâlnite simptome este durerea severă, continuă, pulsatilă sau ascuțită. Însă, printre simptome mai putem întâlni și:
- Febra
- Durere la masticație
- Sensibilitate mare la cald sau rece
- Gust amar în gură
- Miros neplăcut al respirației
- Inflamarea ganglionilor din zona gâtului
- Înroșirea sau umflarea gingiilor, însoțită de durere
- Inflamarea întregului maxilar (superior sau inferior)
Cum se poate trata un abces dentar?
Tratamentul abcesului dentar poate avea mai multe variante, pentru a elimina infecția din cavitatea bucală, pentru a păstra dintele și a preveni complicațiile. În primul rând, pentru eliminarea infecției, se apelează la drenaj – acesta presupune o intervenție chirurgicală de canal, prin care medicul stomatolog se asigură că orice țesut atins de infecție este eliminat. Se poate realiza, de asemenea și obturația de canal, pentru a salva de la extracție dintele infectat. Dacă infecția este generalizată, iar medicul stomatolog nu poate salva dintele infectat, se poate recurge la extracția dintelui bolnav – însă acesta este un caz extrem, pe care încercăm să îl evităm, pe cât posibil.
După drenarea abcesului, medicul stomatolog prescrie o serie de medicamente: atât analgezice, cât și antibiotice – pentru a calma și stopa durerea și inflamația provocate de abcesul dentar.
Cum prevenim un abces dentar?
Primul pas, la îndemâna tuturor este igiena. Curățarea dinților, așa cum v-am prezentat-o în articolul Dentetico, precum și alimentația corectă sunt factori decisivi care ne păzesc de îmbolnăvirea dinților.
O altă măsură de prevenție este vizita regulată la clinică. Un consult periodic poate preveni apariția bolilor dentare, așadar vă așteptăm cu mare drag la Dentetico, pentru a ne asigura că zâmbetul vostru este sănătos!
Dragii noștri, sperăm că informațiile pe care vi le-am oferit vă sunt de ajutor. Întreaga echipă Dentetico este la dispoziția voastră, de aceea, ne puteți scrie fie pe Whatsapp la numărul de telefon 0721904777, fie pe adresa noastră de email info@dentetico.ro. Sperăm să ne revedem cât mai repede și să ne bucurăm de un zâmbet sănătos!
Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!